Activada l'alerta del pla Inuncat per pluges intenses i mala mar a partir de demà

Es poden acumular més de 100 litres en 24 hores sobretot a les comarques gironines

Protecció Civil ha activat aquest migdia la fase d'alerta del pla especial per Inundacions a Catalunya Inuncat per la previsió de pluges intenses amb tempestes aquest dijous i divendres, que poden provocar acumulacions de més de 100 litres en 24 hores, i del fort onatge que afectarà el litoral, amb onades que poden superar els 2,5 metres d'alçada. També es mantenen les prealertes del pla Neucat per possibles nevades a partir dels 800 metres i del pla Procicat per fortes ventades. Protecció Civil ha demanat precaució davant d'aquest temporal de llevant.

Segons el Servei Meteorològic, a partir de la pròxima mitjanit es preveu que les pluges comencin a l'extrem sud del país i, a partir de primera hora del matí, s'afegiran les comarques del nord-est. Amb el pas de les hores, les pluges s'estendran a tota la zona litoral i prelitoral. La previsió és de pluges sostingudes, que puntualment poden ser intenses amb tempestes locals. Es podran acumular més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores, especialment a Terres de l'Ebre demà dijous.


Aquest episodi de pluja es mantindrà fins divendres, quan a partir del migdia s'anirà reduint cap al terç nord-est. Divendres es poden superar també els 100 litres en 24 hores a les comarques de Girona, Osona i el Vallès Oriental.

A banda de les pluges, el temporal de llevant portarà fortes ventades sobretot a cotes altes, i neu, que demà començarà a cotes mitjanes, al voltant dels 800 metres, als dos extrems, i anirà pujant de cota. Es poden acumular gruixos importants al Pirineu Oriental i més de més de 20 centímetres per sobre els 800 metres.

Així, es manté la prealerta del pla Procicat de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pel fort vent que bufarà els dos dies propers, i una prealerta del Pla NEUCAT, per les possibles nevades que es preveuen, especialment a cotes superiors a 800 m, on es poden acumular gruixos de més de 20 centímetres. Es podran acumular gruixos destacables especialment a les muntanyes dels Ports, Prades, Montseny i al Pirineu Oriental

D'altra banda, aquest dijous hi haurà fort onatge que començarà a primera hora del matí a la meitat sud del litoral i s'anirà estenent amb el pas de les hores fins afectar tota la costa catalana. Les onades podran superar els 2,5 metres d'alçada com a conseqüència del vent de llevant i hi haurà mar de fons de l'est. De cara a divendres l'onatge es desplaçarà cap al nord. A Barcelona i voltants el fenomen es mantindrà els dos dies.

Protecció Civil demana molta precaució en zones on bufi el vent i tenir en compte que la neu serà humida en molts llocs.