Un temporal de llevant portarà precipitacions intenses a partir de dijous

També s'espera temporal marítim a tota la costa a conseqüència de les fortes ventades

L'arribada d'una important depressió procedent del sud de la Península Ibèrica afavorirà l'entrada d'una massa d'aire molt humit de la Mediterrània, i donarà lloc a precipitacions extenses a Catalunya entre dijous i divendres, segons ha informat el Servei Meteorològic. El vent de component est bufarà molt fort, ratxes superiors als 90 km/h a punts del litoral i del prelitoral, especialment a les cotes més elevades, i com a conseqüència alterarà notablement l'onatge a tota la costa catalana.

El Servei Meteorològic ha emès avisos de risc per acumulació i intensitat de pluja, neu, vent i per estat de la mar. La predicció indica que les precipitacions s'iniciaran dijous de matinada pels dos extrems del litoral i prelitoral. Al llarg del dia s'aniran estenent a la resta del territori i acabaran essent generals, tot i que les més abundants es registraran al litoral i prelitoral, especialment al sector sud. En aquestes zones es podran acumular més de 100 litres i a més podran ser localment fortes, amb més de 20 litres en 30 minuts, i anar acompanyades de tempesta.

Més de 20 centímetres de neu al prelitoral tarragoní

La cota de neu se situarà al voltant dels 800 metres, tot i que amb el pas de les hores anirà pujant fins als 1.000. Malgrat això, durant la primera meitat de la jornada la cota de neu se situarà cap els 600 metres, sobretot a punts de la Depressió Central. Al final del dia tendirà a pujar fins els 1.200 metres. Es preveu que s'acumulin gruixos de neu de més de 20 centímetres per sobre dels 1.000 metres al prelitoral de Tarragona i al quadrant nord-est, especialment al Montseny, a la Serralada Transversal i al Pirineu i Prepirineu Oriental.

Divendres es mantindran les precipitacions generals amb una cota de neu al voltant dels 1.200 metres, tot i que les més abundants es concentraran al nord-est de Catalunya, on també es podran acumular més de 100 litres. Al llarg de la tarda les precipitacions aniran minvant fins a desaparèixer per l'interior i el sud del país. Al quadrant nord-occidental és on menys es preveu que es produeixin precipitacions.

Ratxes de vent superiors als 90 km/h

A banda, la depressió impulsarà vent fort de component est que podrà assolir ratxes superiors als 90 km/h a punts del litoral i del prelitoral, especialment a les cotes més elevades. Aquest vent donarà lloc a un important temporal marítim a la costa, amb onades màximes de més de 2,5 metres d'alçada i notable mar de fons de l'est.

Noves pertorbacions per la setmana vinent

Les prediccions dels models meteorològics a mitjà termini indiquen un lent ascens de la temperatura i l'absència de precipitacions que de cara al cap de setmana. Durant l'inici de la setmana vinent podrien arribar noves pertorbacions.

Davant d'aquesta predicció, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès avisos de risc per acumulació i intensitat de pluja, neu, vent i per estat de la mar.