L'Estat denuncia Torroella de Montgrí per declarar-se territori català lliure i sobirà

El consistori assegura que es defensarà davant del recurs interposat per la delegació del govern estatal a Catalunya

La delegació del govern estatal a Catalunya ha interposat un recurs contenciós administratiu contra la moció aprovada pel ple del passat 11 d'octubre en el qual Torroella de Montgrí (Baix Empordà) es declarava territori català lliure i sobirà. Aquest és el sisè municipi gironí denunciat per la delegació del govern espanyol a Catalunya en relació amb aquesta moció. No obstant això, des del consistori asseguren que es defensaran davant del recurs i que no faran "ni un pas enrere".

"És una falta de respecte a la voluntat popular, un atemptat greu contra la llibertat d'expressió que recull la mateixa Constitució Espanyola", ha assenyalat l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon. El batlle considera que el recurs és una "mostra més del joc de l'estat espanyol per interferir en la voluntat popular i la sobirania de les administracions catalanes". Segons Cordon, aquesta denúncia és una "falta de respecte" i suposarà "una lamentable pèrdua de temps i diners". Segons l'equip de govern de Torroella de Montgrí, l'estat espanyol hauria de centrar els seus esforços en resoldre els problemes que afecten al sistema i a la credibilitat de la classe política. "Això només demostra una persecució malaltissa i suposa un atac a la voluntat de Catalunya d'exercir el seu dret a decidir i convocar un referèndum", ha assegurat.

En aquest sentit, assenyala que està "convençut" que res pot impedir que un ple es pronunciï tal i com mostra la moció perquè es troba emparat per la llibertat d'expressió. El consistori empordanès ha emès un comunicat on expliquen que el govern espanyol considera que l'acord sobre la moció és nul perquè l'ajuntament no té competència per dictar-lo i és contrari al principi de neutralitat recollit per la Constitució.

La moció en qüestió es va aprovar el passat 11 d'octubre amb els vots a favor dels 16 regidors de CiU, l'EST, ERC, UPM i COET i l'únic vot en contra del regidor del PP. Entre d'altres coses, es declara els veïns de Torroella de Montgrí i l'Estartit moralment lliures de lleialtat a la Corona borbònica i als seus símbols, i s'insta el Parlament de Catalunya a declarar que el Principat de Catalunya és, i ha de ser per Dret, estat lliure i independent en igualtat de drets i obligacions que els altres estats independents del món.

També es demana al Parlament que, conjuntament amb els ajuntaments catalans, assumeixi la completa sobirania nacional del territori del Principat de Catalunya, valorant consultar a la ciutadania, per la via de referèndum, i iniciï el procés per declarar i constituir l'Estat català, abans de l'11 de setembre del 2014.

De moment, el Jutjat Administratiu número 3 de Girona ha demanat al consistori de Torroella de Montgrí l'expedient administratiu corresponent a l'acord del ple. Cordon ha subratllat que el govern municipal ja ha donat instruccions als serveis jurídics per defensar el posicionament municipal i té clar que no es farà ni "un pas enrere" en aquest tema.

"Actuacions com aquesta encara ens donen més motius per continuar treballant per aconseguir exercir el dret a l'autodeterminació", assegura l'alcalde. Torroella de Montgrí es converteix així en el sisè municipi gironí que ha estat denunciat per l'estat espanyol després de Celrà, Vidreres, Girona, Llançà i Sant Julià de Ramis. Altres municipis d'arreu de Catalunya com l'Aldea també han rebut un recurs contenciós per part de l'Estat després d'aprovar aquesta mateixa moció.