L'Estat denuncia de nou l'Ajuntament de Girona, ara per la moció sobiranista

La Delegació del govern espanyol diu que l'acord és "nul de ple dret"

La delegació del govern de l'Estat a Catalunya ha interposat un nou recurs contenciós contra l'Ajuntament de Girona. En aquesta ocasió, demana la nul·litat de l'acord del ple del 10 de desembre de 2012 que va declarar la ciutat territori català lliure i sobirà. La moció es va aprovar per majoria amb 15 vots a favor de CiU, els regidors de la CUP i els d'ICV. El PSC s'hi va abstenir i només va rebre 3 vots en contra, els dels PP.

L'ordre d'impugnació signada per la delegada del govern espanyol a Catalunya, Maria de los Llanos de Luna, detalla que l'acord adoptat per l'Ajuntament de Girona és "anàleg a l'acord adoptat per l'Ajuntament de Celrà el 18 de setembre del 2012, pel que es declara el municipi territori català lliure i sobirà". Segons la delegació, "l'acord objecte d'impugnació és nul de ple dret perquè l'Ajuntament de Girona no té competència per dictar-lo". A més, sosté que atemptat contra el principi de neutralitat perquè és una "mera declaració de principis ideològics".

La demanda de la delegació del govern espanyol arriba poques setmanes després que sortís la sentència sobre el primer recurs que va interposar la delegació del govern espanyol contra l'Ajuntament de Girona. En aquella ocasió, va recórrer el decret d'alcaldia que va permetre noliejar dos trens per facilitar l'anada de gironins i figuerencs a la manifestació de l'Onze de Setembre.

A finals de gener va sortir la sentència del Jutjat Contenciós Administratiu número 1 de Girona que va anul·lar el decret d'alcaldia que va permetre llogar els trens donant així part de raó a l'Estat però, alhora, el jutge va criticar que la Delegació del Govern espanyol utilitzés "les institucions amb la intenció d'aconseguir beneficis de caire polític o electoral".

Gregues i atacs del govern espanyol

La moció per declarar Girona ciutat lliure i sobirana i instar el Parlament a caminar per fer realitat l'estat propi repassa, un a un, tots els greuges que ha patit el país per part del govern espanyol. El text recull que Catalunya viu un context nacional "d'excepció" i recorda, entre d'altres, la sentència contra l'Estatut, els atacs a la llengua i la immersió lingüística o el clam popular a favor de la independència, cristal·litzat en la manifestació de l'Onze de Setembre.

La denúncia per aquesta moció contra Girona no és la primera. El col·lectiu de funcionaris Manos Limpias va denunciar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, davant el fiscal general de l'Estat per aprovar la moció. Manos Limpias instava la fiscalia a actuar penalment perquè considerava que Puigdemont havia comès delictes de prevaricació, usurpació d'atribucions i de coaccions i amenaces contra institucions.