Últims preparatius per iniciar el Festival Internacional de Circ de Figueres

S'han venut prop de 17.000 localitats i la funció de dissabte està a punt de penjar el cartell de 'complet'

Dues-centes persones, entre artistes, tècnics i organització, treballen a "ritme frenètic" per a l'estrena d'aquest dijous al vespre, moment en què la segona edició del Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres aixecarà el teló.

Segons explica el director del certamen, Genís Matabosch, s'està treballant per aconseguir "el miracle" de mostrar un espectacle "inoblidable", que sembli que porta molt temps de rodatge en aquest indret, tot i que tots ells han arribat fa pocs dies. Els 63 artistes mostraran números inèdits a Europa de diferents disciplines com ara malabars, acrobàcies i salts a cavall. És el primer cop que es fa al recinte firal i ja s'han venut 17.000 de les 25.000 localitats.

El recinte firal ja està envaït pel circ, encara que sigui a porta tancada. Aquest matí, es podien veure operaris acabant de grapar la moqueta, tècnics comprovant el so i la llum i companyies i artistes assajant els seus números per després portar-los a la pista. Els primers en arribar a aquest espai van ser els vuit cavalls de la companyia russa Troupe Yakov Ekk, per recuperar-se a temps dels quatre dies que van haver d'estar de viatge vinguts des de Rússia, complint tots els requisits de seguretat i benestar dels animals. A Figueres, els esperaven unes quadres climatitzades individualitzades, el doble de grans del que estableix la llei, i totes les atencions necessàries per a una de les principals estrelles de l'edició d'enguany, que per primer cop té "artistes animals".

Precisament aquesta companyia, procedent de la regió de Sibèria, és la que s'encarregarà d'obrir l'edició amb el número de cosacs que forma part de l'Espectacle blau. En el vermell, portaran el de saltadors a cavall (jokeys). Aquest matí, han fet les primeres proves a pista per anar guanyant confiança a l'espai.

Mentrestant, a una altra sala, hi havia assajant els músics que formen part de la Carmino d'Angelo Orchestre, i que actuen en directe i a l'exterior de les carpes, saltadors de la companyia xinesa Jinan Acrobatic Troupe, assajant els salts de cercles. Són un dels plats forts d'aquesta edició, amb dos "números excepcionals", juntament amb els salts en lassos.

"Estem treballant a un ritme frenètic i a contrarellotge", reconeixia aquest matí el director del festival, Genís Matabosch. Representats per 30 nacionalitats diferents, tot el personal implicat està unint esforços per aconseguir el que anomena "la màgia del circ", com és que la feina de tot un any acabi amb un "espectacle inoblidable". "És emocionant pensar que d'aquí a dos dies, els espectadors del festival podran veure números que mai s'han portat a les pistes de circ d'Europa", afegia el director, que assegura que són "els millors" en les seves disciplines. De fet, han recorregut més de 500.000 quilòmetres per trobar-los.

La venda d'entrades, a bon ritme

L'experiència de l'any passat, que va acabar amb espectadors sense entrada, ha comportat que aquest any s'hagin ampliat el nombre de localitats amb una carpa més gran on hi caben 750 persones més que l'any passat per funció, arribant a un total de 25.000 entrades, raó de 2.250 per funció. A principis de gener, es va decidir programar dues noves funcions.

El ritme de vendes està anant bé, segons els organitzadors. Ja s'han venut prop de 16.000 localitats. De moment, queden entrades de totes les funcions, si bé la de dissabte a la tarda està a punt de penjar el cartell de 'complet'.

Una altra de les novetats és que el certamen s'allargarà un dia més, amb el dilluns 25 de febrer, per celebrar la Gala de Premiats, l'espectacle d'Or, format pels millors números escollits pel jurat. Es faran 11 representacions (2 per a escolars) i es mantindrà el sistema de dos espectacles de semifinals (Espectacle Blau i Vermell) i una final. Les entrades seran numerades i els espectadors hauran de passar-la per un lector de codi de barres, tant si l'han comprat per Internet o a taquilla. "Si es volen veure tots els números, cal veure els dos espectacle", recorda Matabosch.

El festival estrena també nou emplaçament, després de les polèmiques desavinences el consorci que gestiona el Castell de Sant Ferran que no acceptaven l'ocupació del pati d'armes amb la carpa vestíbul. Al final, es va decidir fer-ho al recinte firal de la ciutat, on ja hi ha instal·lades les sis carpes -dues de grans (la carpa central i la carpa vestíbul) i 4 auxiliars, amb camerinos, zones d'escalfament per als artistes, quadres i un restaurant. Amb el canvi d'emplaçament, també es va modificar el nom, passant a ser el Festival Internacional del Circ Ciutat de Figueres, en comptes del Festival Internacional del Circ Castell de Figueres.