Sant Joan les Fonts treu al carrer el dol i el rebuig pel crim de dijous

Una cinquantena de persones han seguit l'acte a l'Ajuntament que ha decretat tres dies de dol

Una cinquantena de persones s'han concentrat aquest divendres davant de l'Ajuntament de Sant Joan les Fonts (Garrotxa) per condemnar el crim masclista d'aquest dijous i que "ha colpit el poble". Els veïns han acudit a la crida que ha fet el consistori per mostrar el seu rebuig a uns fets que "ningú voldria que haguessin passat mai".

L'acte l'ha presidit la consellera d'Igualtat, Tània Verge i l'alcaldessa, Maria Vidal, conjuntament amb part dels regidors. Tot plegat ha acabat amb un minut de silenci en record de la dona a qui el seu marit va matar d'un tret, just abans de suïcidar-se. Tot seguit, el silenci s'ha trencat amb un llarg aplaudiment. El consistori ha decretat tres dies de dol i ha suspès els actes festius.

Tant Verge com Vidal han coincidit en centrar-se a donar "tot l'escalf i suport a la família" de la víctima i han lamentat un nou crim de violència masclista. "Aquesta és la tretzena vegada que hem de repetir que no són casos puntuals i que es tracta d'un problema estructural", ha lamentat Verge. La consellera també ha recordat les dificultats afegides que suposa la pandèmia en relació a la violència masclista. "Fa més difícil la gestió emocional i que les dones se sentin més acompanyades, per això fem una crida per eradicar aquesta xacra i en el mentrestant hem de posar totes les alertes", ha assenyalat Verge.

Per la seva banda, l'alcaldessa, Maria Vidal, ha reconegut que "és una situació difícil", i és que Sant Joan les Fonts va viure un altre crim masclista el 2018. "Ningú vol tornar a viure una situació com aquesta, però ens hem de recolzar i aprendre tots que no torni a passar", ha remarcat la batllessa de Sant Joan les Fonts.

La concentració ha durat poc més de deu minuts, en els quals s'ha llegit un manifest de rebuig als fets i ha seguit un minut de silenci i un llarg aplaudiment. L'Ajuntament ha decretat tres dies de dol i ha cancel·lat totes les celebracions que estaven previstes.

Els fets es van produir dijous al matí. L'home, de 63 anys, va matar la seva dona de 64 a la casa del carrer Pla de l'Estany de Sant Joan les Fonts d'un tret d'escopeta. Després va avisar al seu germà perquè anés a la casa acompanyat de la policia i es va suïcidar també d'un tret. Segons fonts properes a la investigació, no hi havia cap obertura forçada a la casa i tampoc hi havia antecedents de violència domèstica per part de l'home.

Fins al lloc s'hi van trasllada efectius del SEM, que no van poder fer res per salvar la vida de la parella. La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra de Girona s'ha fet càrrec del cas.

Aquest és el segon cas de violència masclista a la demarcació de Girona d'aquest 2021, després del que es va produir el passat mes de juny a Porqueres. En aquell cas, l'home es va entregar als Mossos després de matar la seva parella.