Es disparen els preus a Girona amb una inflació que no es donava des de feia 13 anys

La llum el gas i els carburants continuen catapultats

Els preus continuen a l'alça a les comarques gironines durant el mes d'octubre, amb 1,8 punts més, i la taxa interanual de l'IPC assoleix xifres històriques amb un 6%. Una dada superior a la registrada a Catalunya (5,2%) i que no es veia des del juliol del 2008, és a dir, fa 13 anys.

Els increments s'expliquen principalment per l'augment de preus que estan experimentant en els últims mesos la llum, el gas i els carburants. A la demarcació, durant el mes passat aquests serveis i els carburants han pujat un 7,5%, molt per sobre del 5,9% registrat el mes de setembre. Si ens fixem en l'acumulat de l'any, però, la variació anual continua a l'alça i ja se situa en més del 46%.

Durant el mes d'octubre, però, també han pujat altres grups com ara el vestit (+14,7%), el calçat (+7,7%), el transport (+2,1) i l'ús de vehicles personals (+2,7%), que s'explicaria també per l'increment del preu dels carburants.

Per contra, a l'altra banda de la balança, hi ha serveix que baixen. Amb l'entrada a la temporada baixa, els paquets turístics han caigut un 1,2% i els preus dels serveis d'allotjaments encara ho han fet més (-4,1%). També han baixat els preus dels equips de telefonia (-1,4%).

La taxa interanual per sobre de la de Catalunya

Segons les dades de l'última estadística de l'INE, la taxa interanual també arriba a xifres històriques. En concret, durant l'últim any ha pujat un 6%, per sobre de la dada registrada a Catalunya però lleugerament per sota d'altres demarcacions com a Ponent, l'Alt Pirineu i Aran (+6,2%).

D'un any per l'altre, però, també s'han encarit els aliments (+2,5% ); el transport (+12,4%) o la roba i el calçat (+1% ).