Torramadé: 'He comès un error però sóc víctima d'una defenestració política'

El fins ara president de la intercomarcal d'UDC acata la decisió però lamenta haver-se'n assabentat per la premsa

Hores després que UDC hagi destituït Jaume Torramadé de la presidència de la intercomarcal, ell mateix ha enviat una carta oberta als mitjans on exposa el seu punt de vista. D'entrada, el president de la Diputació i alcalde de Salt lamenta que ningú del comitè executiu d'UDC a Girona, ni tampoc del partit, l'hagin informat que se'l destituïa del càrrec.

Tot i que Torramadé recorda que estava apartat de les seves funcions com a president d'Unió a Girona des del dia 10 de desembre, creu que li haurien d'haver comunicat la decisió "seguint la més elemental regla de cortesia". A més, lamenta que la destitució s'hagi acordat de manera unilateral. "Abans de prendre una decisió és convenient escoltar totes les parts", recull a l'escrit.

Per això, ell mateix exposa que va decidir tornar a presidir la Diputació perquè donava "per tancat" el període de reflexió que havia obert uns dies abans "amb una decisió estrictament personal". Segons Torramadé, ell va creure que seria "més útil" per a la institució, per al partit i per a ell mateix "retornar a les funcions de president i acabar amb aquest temps d'excepcionalitat".

A la carta, Torramadé subratlla que ell mateix va comunicar -via SMS- a la resta de membres de la permanent d'UDC que havia decidit tornar a la Diputació. Segons l'alcalde de Salt, "és evident" que la seva decisió no va ser compartida per la resta de l'equip de CiU a la corporació, i que així li ho van fer saber.

Jaume Torramadé va comunicar la seva decisió minuts abans del ple que havia d'aprovar els pressupostos de la Diputació per al 2013. La seva intenció era presidir aquell mateix ple, però CiU ho va impedir. "Tots ells, des d'ahir mateix, tenen la meva resposta reconeixent el meu error en precipitar-ho uns minuts abans del ple i la meva petició de disculpes", diu Torramadé a la carta. I hi afegeix: "En cap cas va ser per deixar malament ningú, sinó per un sentit de responsabilitat i de recobrar una normalitat personal i institucional a hores d'ara inexistent".

Estratègia per defenestrar-lo

Jaume Torramadé és especialment incisiu en els darrers paràgrafs de la carta, on acusa UDC d'utilitzar l'episodi d'ahir a la Diputació com a "excusa" per justificar "l'intent" de la seva "defenestració política". El president de la Diputació recorda que no hi ha cap sentència judicial -ni cap altre "fet objectiu"- que justifiqui la seva destitució.

"El respecte a la presumpció d'innocència implica que un càrrec públic ha de poder exercir les seves funcions mentre duri l'actuació judicial si aquestes no interfereixen en la investigació", assegura Torramadé. A més, assenyala que "el sopar del dia 8 de novembre no altera per res el dia a dia de la Diputació", ni tampoc la seva tasca com a president.

Jaume Torramadé explicita que va decidir "fer un gest" apartant-se tant de la presidència de la Diputació com de la d'UDC a Girona, i que això només li ha servir per alimentar "insinuacions, més pressió, titulars interessats, gent que filtra informacions i documents de manera interessada i maliciosa, relats mal intencionats, comentaris despectius, etc.".

L'alcalde de Salt dedica el darrer paràgraf de l'escrit a fer una crida a la reflexió sobre la situació, segons ell, "desmesurada i desproporcionada" que s'ha creat. "La cacera que estic patint aquests dies, on tot s'hi val i massa gent hi ha jugat, crec que mereixeria un grau més elevat de comprensió per part dels meus companys ja que qualsevol acció que no em retorni a la més estricta normalitat contribueix a mantenir el judici paral·lel", ha conclòs.