Torramadé anuncia el seu retorn a la presidència de la Diputació de Girona

El president tenia intenció de dirigir el ple d'aquest dimarts, però CiU ho ha evitat

Poca estona abans que comencés la sessió plenària d'aquest dimarts a la tarda a la Diputació de Girona -que incloïa un ple ordinari i l'extraordinari de pressupostos- ha començat a haver-hi moviments estranys a la corporació. Els presidents dels grups a l'oposició, Maria Teresa Ferrés pel PSC i Lluís Sais per ERC, s'han aixecat de les seves cadires i han anat cap a un despatx que hi ha al costat de la sala de plens. Un moment després ho han fet també el president accidental, Miquel Noguer, i el portaveu de CiU a la Diputació, Pere Vila.

Dins el despatx i havia el president de la corporació, Jaume Torramadé, que aquesta mateixa tarda i "per sorpresa" ha comunicat tant als seus socis de govern com a l'oposició que tenia intenció de recuperar les seves funcions. Torramadé els ha convocat a una reunió minuts abans del ple per anunciar la seva voluntat i, de fet, la seva intenció era tornar a la presidència de forma immediata dirigint els plens d'aquesta tarda, una opció que els diputats de CiU han evitat perquè, segons Pere Vila, no els semblava que fos "correcte".

Fa una setmana Torramadé va decidir apartar-se de la presidència de la Diputació arran de l'afer amb l'exassessora Minerva Amador. L'origen del conflicte va ser el sopar d'inici de campanya que l'agrupació local de CiU a Salt va fer a Girona. Allà, segons ha denunciat Amador, el president de la Diputació la va assetjar sexualment. Torramadé nega l'acusació, al seu torn, ha denunciat Amador per intent d'extorsió perquè, segons ell, l'exassessora li reclamava 50.000 euros a canvi de no denunciar-lo.

Pere Vila ha admès que tota la situació que ha generat aquest afer és "molt incòmode" tant per als diputats de CiU com per al conjunt de la Diputació de Girona. "Estem malmetent la imatge de la institució i estem passant per moments molt durs", ha afirmat Vila que creu que cal ser "conscients i coherents" i aturar d'una vegada aquests "alts i baixos" que danyen el nom de la Diputació.

Després del plens -que ha presidit de forma accidental Miquel Noguer-, els diputats de CiU han continuat reunits per analitzar l'anunci de Torramadé i adoptar una posició conjunta. "Poca cosa us puc dir de moment, estem valorant la situació que ens hem trobat aquesta tarda per tenir aviat un posicionament com a diputats", ha detallat Vila que no ha amagat que l'anunci sense avís previ de Torramadé els ha deixat descol·locats.

Amb tot, Pere Vila ha recordat que Torramadé s'havia apartat temporalment i que és ell mateix qui pot decidir quan torna. A banda del posicionament de CiU, també caldrà saber com reben la notícia PSC i ERC, partits a l'oposició.

A banda de l'actualitat de passadissos, dins el ple la corporació també ha tractat l'afer Torramadé. Tots els grups han acordat crear una comissió d'investigació per esclarir si es va plantejar l'opció de pagar els 50.000 euros que suposadament reclamava Amador en concepte de liquidació per deixar el càrrec com a assessora amb diners de la Diputació de Girona. La comissió la presidirà el mateix Pere Vila abans de deixar el càrrec com a diputat provincial per anar al Parlament. "És la primera vegada que aquesta institució obre una comissió d'investigació, haurem de veure quina és la millor manera d'articular-la i esperem tenir resultats aviat", ha afirmat Vila.

El ple també ha aprovat el pressupost per al 2013 amb els vots a favor de CiU i ERC i el vot contrari del PSC. La portaveu socialista, Pia Bosch, creu que la Diputació de Girona erra en les línies a potenciar i no estarà al costat dels ajuntaments tant com podria gràcies a l'increment en un 16% del pressupost.
  • Pere Vila explica el retorn de Torramadé © ACN