Un centenar d'estudiants reclamen la dimissió de la rectora de la UdG

Les causes contra dotze alumnes, els comandaments de Mossos i el recurs per imputar Geli encara no s'han resolt un any després

La concentració d'estudiants s'ha fet al punt de les dotze del migdia. Abans, alguns dels joves ja havien enganxat cartells (on veu la silueta d'un antiavalot) a la façana de les facultats de Lletres i d'Educació. Els estudiants s'han aplegat davant les portes del rectorat i, sota el crit 'La repressió no ens aturarà', s'han concentrat al pati de l'edifici.

Allà, han desplegat una pancarta on es llegia 'Fora Mossos de la Universitat!' i han llegit un manifest criticant les càrregues policials que van tenir lloc al claustre de Lletres ara fa un any. El 16 de desembre de l'any passat, durant la inauguració del curs acadèmic (on hi assistia el president de la Generalitat) un grup d'estudiants va intentar boicotejar l'acte entrant a l'aula magna de Sant Domènec.

Arran d'això, els antiavalots van carregar contra els estudiants al claustre de la facultat de Lletres. Quinze estudiants van patir ferides, tres joves van quedar detinguts -entre d'altres, per cremar contenidors- i, a dia d'avui, hi ha dotze alumnes que es troben encausats per desobediència.

Aquest migdia, els estudiants han llegit un manifest on es titlla aquella actuació policial "del tot desproporcionada" i es critica l'actitud de la rectora, Anna Maria Geli, per permetre l'entrada dels antiavalots a la UdG. Els estudiants diuen que les càrregues policials van ser una "actuació repressiva" contra les protestes per les retallades, que va degenerar en "violència injustificada".

Denúncia per part del rectorat

A l'escrit, els joves critiquen que el rectorat encara no hagi mogut fitxa, i l'insten a presentar "una denúncia formal i pública" per aquells fets. A més, els estudiants també lamenten que la rectora s'hagi apartat del tema. "Hem parlat diversos cops amb ella perquè declari com a testimoni, però ens ha respost que preferia mantenir-se'n al marge", ha criticat el portaveu dels joves.

Per això, el centenar d'alumnes concentrats han exigit la dimissió d'Anna Maria Geli per ser "corresponsable" de les càrregues policials, ja que va autoritzar l'entrada dels Mossos d'Esquadra a la UdG. A més, els estudiants de la UdG també critiquen que els fets de l'any passat "van assentar un precedent", ja que cinc mesos més tard, durant les tancades als rectorats catalans, Geli va tornar a autoritzar els antiavalots perquè desallotgessin l'edifici.

En espera de resolució

La càrrega policial a la UdG ha motivat l'obertura de diferents causes i processos als jutjats i -fins i tot- a l'Audiència de Girona. Els dotze estudiants encausats per desobediència no són els únics que es poden arribar a asseure a la banqueta dels acusats.

També hi ha tres comandaments dels mossos a qui s'acusa de ser els responsables de les lesions als alumnes. El judici contra ells s'havia assenyalat el mes de juny, però a darrera hora, el fiscal i l'advocat de la Generalitat van fer un moviment de darrera hora i van presentar un recurs i la vista es va suspendre.

L'advocat dels estudiants, Benet Salellas, va aprofitar aleshores per presentar un nou recurs, on demana que s'imputi la rectora de la UdG per haver impedit el dret a manifestació i, també, per ser corresponsable de les lesions. De moment, però, totes aquestes causes estan a l'espera de resoldre's.