Girona preveu construir tres edificis amb fins a 105 pisos de protecció oficial a Domeny

L'equip de govern porta a aprovació del pròxim ple l'acord

Girona preveu construir tres blocs amb fins a 105 pisos de protecció oficial al barri de Domeny. El vicealcalde Quim Ayats i la regidora d'Habitatge Annabel Moya han presentat aquest dijous l'acord al que l'ajuntament ha arribat amb l'Incasòl i l'Agència de l'Habitatge de Catalunya per a la construcció i gestió dels immobles.

Un conveni que prèviament s'haurà de sotmetre a l'aprovació del ple de la setmana que ve. Moya ha qualificat l'acord com una "oportunitat històrica" per poder donar resposta a les necessitats d'accés a l'habitatge de joves, famílies, gent gran i col·lectius vulnerables de la ciutat i ha remarcat que serà la primera promoció de protecció oficial que es construirà en deu anys.

L'Ajuntament de Girona cedirà durant 75 anys el dret de superfície de tres parcel·les de propietat municipal a l'Institut Català del Sòl, que assumirà la construcció i el manteniment dels edificis. Segons l'acord, s'hi construiran un màxim de 105 pisos de protecció oficial que faran uns 70 metres quadrats de superfície, tot i que aquests aspectes es definiran al projecte constructiu.

Conjuntament amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, redactaran les bases per fixar els criteris d'adjudicació dels pisos de lloguer. Ayats i Moya ja han avançat que l'objectiu és garantir l'accés a l'habitatge de joves, famílies, gent gran i col·lectius vulnerables. A més, l'ajuntament gestionarà un màxim de vuit d'aquests immobles per donar resposta a necessitats més urgents d'habitatge. Amb aquesta operació, el parc públic d'habitatge de Girona passarà dels 180 immobles actuals a uns 285.

La previsió és que, un cop completada tota la tramitació administrativa i redactat el projecte, les obres puguin començar el primer trimestre del 2024. "Serà una realitat d'aquí a quatre o cinc anys", ha concretat Moya que emmarca l'acord en les polítiques d'habitatge "a més mitjà termini".

Els terrenys proposats són tres parcel·les del Pla de Domeny propietat de l'ajuntament situades als números 15-17, 19-21 i 42-44 del carrer de la Riera Bullidors.

El pas previ per formalitzar el conveni és que rebi el vistiplau del ple municipal. Ayats ha exposat que han facilitat la informació als grups de l'oposició i que estan disposats a asseure's a parlar dels aspectes que puguin generar dubtes. A hores d'ara, però, encara no saben si rebran el suport suficient perquè l'acord tiri endavant. Amb tot, consideren que la proposta es una "oportunitat històrica" per construir habitatge social a la ciutat després de deu anys de la darrera promoció.

"El parc públic d'habitatge a la ciutat és insuficient per donar resposta a la necessitat d'accés a habitatge assequible. Per això, i davant l’emergència social provocada per la covid-19, hem intensificat els mecanismes per donar cobertura a aquesta necessitat, i precisament Domeny és una zona per on Girona pot créixer", ha afirmat Ayats que afegeix que, amb aquesta promoció, volen també "donar un impuls a l'activitat social del barri". Els baixos dels edificis seran locals comercials.

Per la seva banda, la regidora d'Habitatge, Annabel Moya, ha especificat que l'Oficina Municipal de l'Habitatge treballa "amb dos ritmes: un a curt termini, per donar resposta a l'emergència habitacional, i l'altre a mitjà termini, per garantir l'accés a un habitatge assequible a les persones i famílies joves i a la gent gran". És en aquesta segona mirada a més anys vista on emmarquen la construcció dels tres blocs.

Està previst que la redacció del projecte es liciti al llarg d'aquest 2021, que es tramiti a partir de la segona meitat del 2022, i que les obres puguin iniciar-se el primer trimestre del 2024, amb una durada d'uns dos anys.