CiU qüestiona la nova seu del Govern a Girona i la transparència amb què s'ha construït

La diputada Elena Ribera diu que serà inaugurada 'amb presses' per 'circumstàncies electorals'

  • Elena Ribera (CiU) © ACN
    Elena Ribera (CiU) © ACN
  • La nova seu de la Generalitat a Girona © ACN
    La nova seu de la Generalitat a Girona © ACN

La diputada de Convergència i Unió, Elena Ribera, ha criticat el que considera un 'problema de rodatge o de manca de previsió' en la posada en servei de la nova seu de la Generalitat a Girona. 'No pot ser que hi hagi dificultats en temes essencials', a part que hi ha en joc 'molts milions d'euros en un moment de crisi', ha lamentat.

Una empresa per comptar els treballadors?

En la bateria de qüestions CiU pregunta si és veritat que ha calgut llogar una empresa per comptar els treballadors que hi havia a cadascuna de les seus territorials de la Generalitat a Girona. Critiquen que, 'com sembla que passa en general, desconeixen el nombre de personal estructural, de reforç i substitut'.

La formació nacionalista també demana quants empleats públics hi havia a cadascun dels serveis territorials de Girona l'1 de gener d'aquest any i quants el 16 de juny, dia en què s'inaugurarà la nova seu. Així mateix, volen saber quin estalvi en nombre de places suposa la creació de la Gerència de l'Àrea de Serveis Comuns del Santa Caterina. En aquest sentit, Ribera qüestionava si realment s'ha racionalitzat el personal, ja que 'ens consta que s'hi han traslladat tots'.

'Més filtres' a l'oficina d'atenció al ciutadà

CiU qüestiona si centralitzar les peticions dels ciutadans a través d'una única oficina d'atenció vol dir millorar la qualitat i rapidesa en la resposta. En aquest sentit, Ribera lamenta que les demandes es resolen en tres nivells, segons el grau de complexitat, de manera que 'caldrà passar més filtres'. També volen saber si és veritat que 'a data d'avui no es troben perfectament implementats, assajats i preparats els responsables dels diferents nivells'.

Igualment, demanen de quins protocols o procediments de gestió i de circuits interns s'ha dotat el personal que s'ha d'ubicar a l'edifici de Santa Caterina. I també es pregunten si és real que dins el Pla de Formació i Comunicació s'han dut a terme cursos de preparació o de 'Gestió del canvi', per vèncer resistències i estrès. Referent a aquest punt Ribera apuntava com és que calen cursos per convèncer els treballadors que el canvi és positiu.

Així mateix, qüestionen si hi ha llibre de reclamacions, recollint la queixa al diari d'una veïna de la Jonquera (Alt Empordà) que deia que per un 'simple visat' era la quarta vegada que anava a les oficines i que al final li van dir que truqués al cap de 8 dies, ja que 'no els funcionava la informàtica i que l'oficina d'atenció al ciutadà tampoc'.

'Caos' al CAU

CiU pregunta si és veritat que existeix una unitat que sota les sigles de CAU (centre d'atenció a l'usuari) ha de resoldre les diferents incidències que ha generat el trasllat de les seus territorials al Santa Caterina de Girona, i que en aquest moment es troba 'completament bloquejada' i en un estat de 'caos', segons Ribera, a més que 'no acusa ni rebut de les queixes o peticions que se li fan arribar'.

Quant a la part tecnològica de la nova seu, demanen si és real que el suport informàtic amb què s'han trobat els diferents departaments ha estat de només dos treballadors i que aquests s'han vist 'desbordats'.

Un trasllat 'a corre cuita'

CiU vol saber si és real que s'ha demanat des de diferents serveis territorials que s'espaiés i revisés el calendari de trasllats per 'gestionar millor el col·lapse que s'estava produint', i que tot i això 's'ha decidit continuar amb el calendari previst per poder inaugurar formalment el dia 16 de juny'. 'No creuen que s'han precipitat amb un trasllat tan a corre cuita?', pregunten al Govern.

D'altra banda, demanen si les obres de la nova oficina de recepció de denúncies dels Mossos d'Esquadra estan aturades per l'Ajuntament de Girona per manca de llicència d'obres -el centre es va fer en un nivell arran de terra i s'inundava fàcilment, de manera que ara s'ha d'elevar. En aquest sentit la diputada de CiU ha recordat que les relacions entre el Departament d'Interior i el consistori 'no són fluïdes'.

També denuncien la manca de transparència en les contractacions, preguntant si és veritat que s'ha prioritzat el CIRE en un dels contractes de mobiliari i se li ha fet un encàrrec directament, sense concurs amb d'altres empreses, de quasi 200.000 euros.

D'altra banda, la formació nacionalista demana quina reducció de despeses suposarà en aquest exercici pressupostari la gestió en comú dels serveis, i com ha afectat la crisi econòmica l'estudi fet el 2000 sobre la possibilitat d'amortització de les despeses que generaria el nou edifici. Aleshores es calculava que s'amortitzarien en 11 anys, atenent al valor de les propietats immobiliàries que posaria en circulació la Generalitat. Avui, però, tenen un valor més baix a causa de la crisi i 'l'únic que no ha canviat és el que costa la inversió', ha recordat Ribera.