Junqueras insinua que CiU ja està negociant amb l'Estat per vendre la independència

"Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya", ha exclamat per tancar la campanya electoral dels republicans

El candidat d'ERC ha volgut fer servir l'èpica per acabar i, citant a Francesc Macià, ha sentenciat: "Catalans, sapigueu fer-vos dignes de Catalunya. Cadascú al seu lloc i Catalunya al cor de tots. A guanyar!", ha exclamat per donar per acabada la campanya electoral del partit.

ERC continua somiant amb ser segona força al Parlament després del 25-N i el missatge d'Oriol Junqueras s'ha centrat, precisament en destacar la importància que tindria per a Catalunya que els republicans ocupessin aquest lloc a l'hemicicle. Entre d'altres, perquè si ERC és forta, "vigilarà" que el Govern encapçalat per Artur Mas "no es vengui abans que el comprin".

Junqueras ha insinuat que, des de Madrid, el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ja estaria negociant amb l'Estat per abandonar el projecte independentista. "Crieu que l'Estat no intentarà comprar-nos? Voleu dir que no hi ha algú a CiU que ja està negociant? Algú amb poc vots però amb molt poder", ha apuntat des de l'escenari de l'auditori del Palau de Congressos de la Devesa, que s'ha quedat curt per rebre l'expectació generada entorn al míting (1.500 persones a l'interior i gairebé 500 a l'exterior sense butaca).

De fet, a Junqueras, Duran i Lleida no li genera cap dubte. El candidat republicà està convençut que continuarà treballant "com ha fet sempre" en favor dels interessos de l'estat espanyol. Junqueras té tant clar que Duran no vol la independència que ha recordat que "el més independentista que hi ha a Unió no l'han deixat anar a les llistes", en referència a l'alcalde de Vic i president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Vila d'Abadal. Precisament Vila d'Abadal s'ha acostat aquest divendres al míting final del candidat d'ERCper Tarragona. "Ell no era al Palau Sant Jordi", ha destacat Junqueras en relació a l'espai escollit per CiU per tancar campanya.

Per a Junqueras, un bon resultat d'ERC en les properes eleccions generaria "por" en el govern espanyol, ja que es complicaria l'estratègia per condicionar CiU. Tindrien por dels resultats perquè "ERC és el millor soci per a Catalunya" i, lluny de vendre's o de rebaixar el discurs "desbrossaran" el camí a aquells partits que els segueixin.

El líder republicà ha insistit, a més, en què no vol liderar aquest procés, ja que està convençut que seran els ciutadans de Catalunya els responsables de liderar-lo. En tot cas, ha garantit al candidat de CiU, Artur Mas, que "no cal que es preocupi", perquè des d'ERC no se li disputarà el protagonisme.

Més de 1.500 persones (i 500 més que s'han quedat a les portes) s'han acostat al Palau de Congressos de la Devesa per escoltar el darrer míting de campanya del candidat republicà. Entre ells, militants i candidats de les diferents demarcacions i, compartint protagonisme, la número 2 del partit, Marta Rovira, el cap de llista per Girona, Roger Torrent, i el filòsof i últim de la llista per la demarcació gironina, Josep Maria Terricabras. El presentador de l'acte ha estat el showman Quim Masferrer, membre de la plataforma Catalunya Sí amb què Esquerra es presenta en coalició a les eleccions.

ERC també ha pressumit de suports internacionals, com el de l'eurodiputada del BNG, Ana Miranda, i el coordinador general d'Aralar, Patxi Zabaleta, quehan demanat el vot pels republicans des de Girona.