Parc Tramuntana, el projecte d’energia eòlica marina flotant dissenyat per a l’Empordà, s’allunyarà un 40% del seu punt més propera a la línia de la costa. Així ho han acordat els seus promotors, després de les més de 20 reunions de treball mantingudes els dos darrers mesos amb els diferents agents del territori, i després d’analitzar la viabilitat tècnica d’aquesta nova ubicació. Així, l’aerogenerador més proper del parc, que de mitjana se situarà a 24 quilòmetres de la Badia de Roses, passarà dels 10 quilòmetres inicials fins als 14 de distància del Cap de Creus.
Actualment, Parc Tramuntana segueix en fase de definició i consens, sense que s’hagi iniciat cap tràmit oficial amb la Generalitat o amb l’Estat. Projectat en la seva pràctica totalitat en una zona de veda permanent definida pels pescadors de Roses, la mesura d’allunyar l’aerogenerador més proper al Cap de Creus respon a la voluntat dels seus promotors "d’integrar el projecte al territori, reduir al màxim el seu impacte visual, i aglutinar els interessos dels diferents actors de la zona", expliquen en un comunicat.
Asseguren que aquesta és una mesura "fruit del diàleg i consens" mantingut des de finals de gener amb més de 200 persones de 30 entitats de tots els sectors de l’Empordà: administració pública (ajuntaments, Consell Comarcal, Diputació i Generalitat), confraries de pescadors, associacions empresarials, turístiques, nàutiques i de l’hostaleria, ecologistes, parcs naturals, cambres de comerç, ports i clubs nàutics, col·legis professionals, i universitats i grups de recerca.
Al llarg dels propers mesos, Parc Tramuntana "seguirà treballant de la mà amb el territori" en la definició d’un projecte concebut essencialment com una "oportunitat energètica, econòmica i mediambiental per a l’Empordà davant el repte del canvi climàtic i la imminent transició energètica a Catalunya". L’objectiu és que el parc, de 500MW, entri en funcionament l’any 2026 i produeixi energia neta i de km0 equivalent al 45% de la demanda actual de tota la demarcació de Girona.