Absolen el pagès acusat de no voler parlar en castellà a dos Guàrdies Civils

La jutgessa considera que les versions són contradictòries i que no queden demostrats els delictes de vexació i desobediència

Precisament, el mateix fiscal que portava el cas, José Antonio Alonso, ja va demanar l'absolució de les dues parts després d'haver seguit les declaracions durant el judici de la setmana passada. Al seu entendre, tampoc hi havia proves i les versions eren totament contradictòries. També va subratllar que el judici no es basava en un conflicte lingüístic, tot recordant que la llei empara a tots els ciutadans que es vulguin acollir al seu dret de parlar un dels dos idiomes oficials, i que no podia ser considerat un delicte el dirigir-se en català als agents. Per tot plegat, va manifestar que el que s'estava jutjant era si el tracte i comportament que van mostrar les dues parts van ser els correctes.

La reacció de la Plataforma per la Llengua

La Plataforma per la Llengua, que s'ha implicat en la defensa de Colls, ha lamentat aquest dimecres l'absolució dels agents però valoren molt positiu que el veí també s'hagi absolt. Celebren que el fiscal posés de manifest que adreçar-se als agents de l'ordre públic en català és un dret dels ciutadans reconegut en la legislació legal vigent.

Tot i així, l'entitat lamenta que les vexacions que va patir el veí de Vilajuïga quedin impunes, i referma el compromís d'assessorar i defensar els ciutadans dels territoris de parla catalana que vegin vulnerats els seus drets lingüístics i civils. Consideren que Colls es va limitar a exercir el seu dret d'expressar-se en català, mentre que la reacció "agressiva i intimidadora" dels agents de la Guàrdia Civil és intolerable en una societat democràtica, assenyalen en un comunicat.

També destaquen el fet que la sentència s'hagi enviat en català i castellà, i recorden que només un 13% de les sentències que es redacten es fan en català. La sentència no és ferma i es pot recórrer.

Les dues versions dels fets

Els fets van passar el 30 de maig passat, quan Simó Colls conduïa amb el seu cotxe particular. Una parella d'agents de la Guàrdia Civil el van aturar a l'entrada d'aquest municipi de l'Alt Empordà en un control rutinari d'armes i drogues a les dotze del migdia.

Simó va explicar durant el judici que es va sentir "agredit verbalment" quan els dos agents van insistir que parlés en castellà perquè "estava a Espanya" i que l'ambient era "molt tens". També es va mostrar convençut que el detonant va ser el no accedir a parlar en castellà, un fet que els dos agents van negar rotundament assegurant que en cap moment li van demanar que parlés en castellà, sinó que parlés "més a poc a poc" perquè només entenien el català un 60% perquè portaven poc temps. Concretament, els agents eren originaris de Galícia i de Cadis i portaven més d'un any destinats a Catalunya.

Durant l'escorcoll, la tensió va anar en augment i, segons Colls, van donar-li un cop al pit per apartar-lo. Segons la versió dels agents, el veí de Vilajuïga no els deixava fer la seva feina i, després d'insistir en què es retirés, el van apartar. També van declarar que el veí volia donar-los un cop de puny i que estaven en alerta perquè es temien que acabaria agafant la pistola i que per això insistien en demanar mantenir una distància de seguretat.

Colls va denunciar que un d'ells el va colpejar diverses vegades a la cama amb la porta del vehicle, mentre acabava de recollir tot el que tenia al cotxe i després que els agents fessin l'escorcoll. Els agents ho van negar i van denunciar-lo en considerar que els havia faltat al respecte amb insults i desobeint a les seves ordres quan li van demanar la seva documentació.