Madrenas condemna els aldarulls a Girona i en culpabilitza ''el dèficit democràtic escandalós'' per part de l'Estat

L'alcaldessa diu que la violència "no és útil ni defensable"

En una entrevista a l'emissora Girona FM, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha rebutjat enèrgicament els disturbis que s'han viscut a la ciutat durant les protestes per l'empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél. Dimarts, un grup de manifestants es va enfrontar obertament als Mossos a la zona de la Subdelegació i després van saquejar entitats bancàries de la ciutat. I ahir, els carrers del Barri Vell es van convertir en una autèntica batalla campal amb els antidisturbis. Els incidents es van concentrar, sobretot, a la zona del Pont de Pedra i la plaça del Vi. Un grup de manifestants va bolcar i encendre contenidors al mig del pont i van llançar rocs i vidres contra la policia. Hi va haver cinc detinguts.

Madrenas ha dit que aquesta violència, en cap cas, ni és "útil" ni tampoc "defensable". "Jo defenso el dret a la llibertat d'expressió i a la protesta, però condemno enèrgicament aquestes actituds", ha afirmat a l'entrevista. L'alcaldessa ha recordat que, apart del mobiliari urbà que s'ha malmès, han rebut negocis (per exemple, un estanc tenia els vidres trencats) i també ha criticat la pintada amb un missatge homòfob ('Mossos maricons') que ha aparegut a la façana del consistori.

"Aquestes coses no s'haurien de repetir, i el col·lectiu que exerceix la violència hauria de reflexionar molt, perquè la immensa majoria de la ciutadania ho condemna", ha subratllat. I com a exemple, l'alcaldessa ha recordat que, mentre que la manifestació del dimarts va arribar a congregar 5.000 persones, ahir tan sols eren 500. "És evident que jo m'identifico amb aquest 90% que no es van sentir cridats a tornar-se a manifestar; i és important que aquests grups que exerceixen la violència reflexionin bé, perquè no aconsegueixen allò que volen", ha dit.

El culpable, la "deriva" de l'Estat

Marta Madrenas, però, tampoc ha volgut passar per alt que l'origen d'aquestes manifestacions és "la deriva repressora de l'Estat". "Crec que se n'ha de fer una anàlisi completa, i si anem a l'origen, no hagués passat res si no s'hagués empresonat un músic; en aquest sentit, el culpable és el dèficit democràtic escandalós per part de l'Estat", ha assegurat a Girona FM.

L'alcaldessa ha recordat, també, que quan això només ho deien els independentistes, semblava que alguns "això els quedava lluny". "Però ja advertíem que aquesta deriva antidemocràtica era molt greu, i aquests darrers dies han aparegut nous col·lectius afectats", ha dit en referència als qui reclamen l'alliberament de Pablo Hasél.

"La violència no és útil ni defensable, i missatges homòfobs com el que ha aparegut a l'Ajuntament són absolutament condemnables", ha reiterat l'alcaldessa. "Però la situació és molt complexa i mai s'ha d'oblidar que tot prové i té el seu origen en l'actitud repressora i antidemocràtica de l'Estat, i de no defensar la llibertat d'expressió, com és el cas del músic Hasél", ha conclòs.

El PSC l'acusa de voler "apagar foc amb gasolina"

El grup municipal del PSC ha emès un comunicat responent a les declaracions de Madrenas d'aquest matí assegurant que les seves paraules són com "voler apagar foc amb gasolina" i recorda que "la Llei és un pilar fonamental de la democràcia i no es pot posar en dubte sense generar caos".

Finalment els socialistes assenyalen que la llibertat d’expressió en democràcia "és clau", però també ho és "el respecte a drets contra l’odi". Amb tot, expliquen que la reforma d’aquesta llei exigeix protegir la llibertat d’expressió, però "també a col·lectius vulnerables que pateixen atacs injustificables".

Cs la compara amb Donald Trump

El portaveu de Ciutadans a l'Ajuntament de Girona, Daniel Pamplona, ha acusat l'alcaldessa de la ciutat, Marta Madrenas, de "blanquejar la violència" i haver permès que "els CDR ocupessin l'ajuntament i incendiessin els carrers de Girona cada vegada que han volgut": "Madrenas és la petita Trump gironina durant l'assalt al Capitoli".

En dues piulades, Pamplona ha criticat critica les declaracions de l'alcaldessa condemnant els aldarulls que ha viscut la ciutat les dues darreres nits però afegint que "el culpable és el dèficit democràtic escandalós" per part de l'Estat. "No és una condemna als disturbis si alhora justifica que passin", diu Pamplona. "Ja ho va fer amb la sentència del procés quan els independentistes van incendiar els carrers de Girona i va negar que fossin independentistes sinó 'gent infiltrada'", ha tuitat Pamplona.