Les companyies elèctriques no han comunicat encara als alcaldes de la Selva quan tornaran a tenir llum

Vilobí d'Onyar tenen a la meitat de la seva població (3.000 habitants) sense electricitat

La comarca de La Selva segueix en gran part afectada pel tall d'electricitat tres dies després del temporal de neu i les companyies elèctriques no donen informacions sobre quan es restablirà el servei. Els habitants dels municipis de la costa com Lloret i Tossa de Mar i alguns d'interior com Vilobí d'Onyar i Caldes de Malavella viuen des de dilluns al vespre sense llum, aigua i calefacció.

Membres del Departament de Governació de Girona s'ha reunit aquest matí al Consell Comarcal de la Selva amb els alcaldes i regidors de la comarca per escoltar la situació d'emergència que viuen als seus municipis. Els assistents han lamentat la situació d'incomunicació i d'impotència que viuen des del temporal de neu i han denunciat la falta d'informació per part de les empreses elèctriques.

El President del Consell Comarcal de la Selva, Jordi Gironès, ha transmès la queixa unànime respecte a la manca de previsió i d'informació rebuda per part de les empreses elèctriques. Gironès ha afegit que el temporal ha posat en evidència la manca de capacitat dels municipis per executar els plans d'emergència i ha avançat que els municipis interposaran denúncies a les companyies pels danys i les pèrdues ocasionades i que el Consell Comarcal les vehicularà.

El Secretari de general de Governació, Jaume Oliveras, s'ha compromès a passar informes als responsables del Govern i ha avaluar els efectes de les nevades passat un temps.

Situacions als municipis

L'alcaldesa de Vilobí d'Onyar, Olga Guillem, ha explicat que encara hi ha unes 1500 persones -la meitat dels habitants del poble- sense llum, telèfon i calefacció al seu municipi i que no saben quan es restablirà el servei. Guillem ha afegit que en aquests darrers tres dies han trucat 'centenars de vegades' a les companyies elèctriques i no els han sabut donar informació. Guillem ha explicat que per aquest dijous estava previst que alguns municipis rebessin generadors elèctrics provinents de Madrid però que, hores d'ara, els camions estan aturats perquè els conductors han de fer el descans reglamentari.

A Caldes de Malavella, els seus habitants conviuen amb temperatures de cinc graus dins de les cases des de fa tres dies i no reben resposta a les reclamacions d'informació que demanen. L'alcalde, Joan Colomer, ha explicat que només 80 abonats de la urbanització Tourist Club tenen llum i que la resta del poble està a les fosques.

A municipis com Riudellots de la Selva, els habitants han estat incomunicats durant més de dos dies i l'únic supermercat del poble ha hagut de tancar per falta de subministrament elèctric. L'ajuntament ha obert el dispensari municipal durant tres hores al matí i també la farmàcia d'onze a una del matí per atendre els ciutadans. Com que no hi ha llum, els malalts s'enduen els medicaments sense pagar, perquè els farmacèutics no poden accedir al sistema informàtic per manca de llum. L'alcaldesa de Riudellots de la Selva, Montserrat Roura, ha reclamat atenció i suport als habitants del seu municipi i als comerciants del sector càrnic que han comptabilitzat unes pèrdues molt importants. També ha indicat que ni l'escola ni la llar d'infants funcionen.

A Maçanet de la Selva, un 80% dels usuaris tenen ja el servei d'electricitat restablert i estan a l'espera de poder-ho fer a la totalitat a les properes hores. Pel que fa als pobles situats a més alçada com Sant Hilari de Sacalm, el principal problema derivat del temporal és la quantitat acumulada de neu que ha obligat a contractar empreses externes per poder normalitzar l'estat de les carreteres. La neu ha assolit gruixos de fins a un metre, deu vegades més que les nevades caigudes al llart de l'hivern, segon ha explicat el seu alcalde, Joan Garriga.

Als municipis de la costa com Blanes, la situació està pràcticament normalitzada amb l'excepció de cinc urbanitzacions on actualment hi resideixen entre 250 i 300 persones censades, que encara no tenen llum. Es troben a les afores del municipi i estan connectades a la xarxa de Lloret de Mar. Fins que aquesta no s'activi, no tindran subministrament elèctric.

Mentrestant, però, es mantenen els contactes amb aquests veïns per si hi ha alguna emergència i també hi ha patrulles de protecció civil que s'ocupen de la seguretat. Pel que fa al passeig marítim de la població, l'Ajuntament informa que no hi ha desperfectes i ja s'ha efectuat la retirada de la sorra, de forma que es pot transitar amb total normalitat.

Els alcaldes de Lloret de Mar, Tossa de Mar i Blanes no han assistit a la reunió. Tossa ha rebut la comunicació de Governació aquest matí a les nou i no ha arribat a temps a la trobada i l'alcalde de Lloret, Xavier Crespo, ha indicat que no volia deixar desatès el seu municipi i que 'era allà on s'havia de quedar'