El Govern desmenteix Fecsa i eleva a 30.000 els abonats que continuen sense llum per quart dia consecutiu

El director general de Protecció Civil eleva en 10.000 abonats més la xifra donada per l'empresa

Tot i que no ha pogut concretar el nombre d'afectats, Mora ha situat en 40 els municipis que aquest dijous encara resten sense electricitat. 'Ens consta que hi ha uns 40 municipis que encara tenen irregularitats o bé totals o bé parcials en el subministrament elèctric i tendim a pensar que la xifra d'afectats és superior a la que Fecsa va marcar com a objectiu', ha admès Mora.

Aquest dimecres Fecsa Endesa va comunicar que comptava deixar instal·lats 163 grups electrògens al llarg de tota la nit de dimecres a dijous i que els abonats sense llum serien 20.000 el dijous. Tanmateix, Fecsa no ha informat aquest dijous de la situació. No només això, sinó que tal com ha reconegut Mora, la companyia no els ha proporcionat informació sobre la previsió respecte les properes 24 hores: 'Ens diuen que l'estan preparant'.

El compromís del Govern és 'treballar perquè Fecsa compleixi amb el seu compromís' de restablir la 'pràctica totalitat' del servei al llarg de dijous.

Seguiment continu per part del Govern

El Director General de Protecció Civil ha explicat que la 'preocupació fonamental' de la Generalitat 'un cop restablerts els serveis bàsics que depenien del govern', és 'la restitució de la normalitat en el submnistrament de l'energia elèctrica', que afecta de manera especial les comarques gironines.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) va estar fent un seguiment durant el dimecres dels diversos municipis afectats per tal de conèixer les problemàtiques de manca de submnistrament elèctric, ha informat Mora, que ha assegurat que tant el secretari general d'Interior, Joan Boada, com el conseller d'Interior, Joan Saura, van estar en contacte amb els responsables de Fecsa Endesa 'per agilitzar amb la màxima celeritat la restitució dels serveis'.

Com a conseqüència del retard en el restabliment de la normalitat, el Govern ha decidit organitzar 'una operació especial conjunta' atès 'el grau d'incertesa respecte que al dia d'avui es pugui normalitzar el submnistrament elèctric', ha explicat Mora, que ha reconegut que la situació és preocupant: 'L'allargament d'aquesta situació ens crea preocupació sobre la situació de vulnerabilitat de les persones que ja fa dies que estan en situació de manca de llum i de comunicació telefònica'.

Mora ha assegurat que al llarg del dia d'avui se seguirà 'fent un treball de seguiment a Fecsa Endesa' per tal d'exigir 'la ràpida solució' dels problemes que encara persisteixen.

Els cossos de seguretat i emergència es coordinaran

Aquesta operació especial conjunta s'ha decidit tirar endavant 'a petició del cos de Bombers de la Generalitat que considera que hi ha una situació de risc important', ha relatat Mora, que ha especificat que l'operació complementa les tasques dels cossos de seguretat i emergència, que són els que han anat fent un seguiment de les urbanitzacions i nuclis aïllats. El que s'ha decidit, segons Mora, és 'organitzar una operació en la que participaran els Bombers de la Generalitat, els quals aglutinaran i coordinaran in situ Mossos d'Esquadra, Cos d'agents rurals, Emergències Mèdiques i la Creu Roja'.

Aquesta operació es durà a terme des de sis parcs de Bombers de les comarques gironines, que seran els llocs de coordinació. Es tracta dels parcs de Roses, a l'Alt Empord; Palafrugell i Vall d'Aro-Plata d'Aro i La Pera; al Baix Empordà, i Lloret de Mar i Maçanet de la Selva, a la comarca de la Selva.

Aquesta operació de control consistirà en 'una espècie de porta a porta' per tal de fer una ronda de coneixement del territori i poder identificar les situacions de risc.

L'operació hauria de finalitzar entre les sis i les set de la tarda, segons Mora, hora en què s'hauria de tenir confirmació de que no hi ha cap 'problemàtica específica' que no s'hagi pogut identificar.

S'eleva el Pla Neucat pel nombre d'afectats per inhalació de fum


Per altra banda, Protecció Civil ha elevat a 2 el nivell d'emergència del Pla Neucat a causa de les conseqüències que ha general la manca de subministrament elèctirc. El nivell d'emergència es va rebaixar 'per una previsió de recuperació de la normalitat'.

Entre aquestes conseqüències hi ha la mort la matinada de dijous d'una dona de 40 anys per inhalació de fum. En total, són 105 el nombre de persones intoxicades a les comarques gironines per intoxicació de monòxid de carboni des de dilluns i fins aquest dijous al migdia, segons dades del Departament de Salut. En tots els casos, els pacients van resultar intoxicats per inhalació de fum quan intentaven escalfar-se amb generadors elèctrics domèstics.

Mora, que ha admès que s'ha produït un increment d'atenció sanitària per inhalació de fum, ha assegurat que els Mossos estan fent les investigacions corresponents per determinar les causes exactes de la mort de la dona.