Ferran Adrià avança que aquest any es farà la museïtzació d'El Bulli 1846

El recorregut expositiu repassarà la història del restaurant

Ja ho anunciava el mateix Ferran Adrià el 15 de desembre: "Ens prenem un descans fins a l'11 de gener, per afrontar amb energia un any crucial en la culminació del projecte expositiu d'El Bulli 1846". I ara, el cuiner i artífex de la BulliFoundation ha volgut compartir un nou avenç del seu projecte personal.

Per això, en un vídeo que ha difós per xarxes, Adrià ha ensenyat el disseny –"la maqueta", precisa- de tot el que serà la part expositiva del centre de divulgació i recerca. Des de Cala Montjoi, Adrià fa un recorregut pels diferents àmbits de l'espai, i ensenya de quina manera es repassaran les diferents fites creatives i culinàries del restaurant.

D'entrada, Adrià ensenya un espai dedicat als objectes que han caracteritzat el Bulli a l'hora de cuinar o presentar els plats. Des de les pinces fins a les "famoses" taules de pissarra per emplatar o la manera com van evolucionar les culleres per a aperitius. L'espai ensenya també l'arquitectura i el disseny gràfic, "tot el que vam fer al voltant del Bulli", precisa el cuiner.

Des d'aquí, es passa a un àmbit dedicat a l'art i s'enllaça amb un apartat "molt fort" –com el defineix Adrià- on s'ensenyaran totes les llibretes de creativitat, que van servir de base per a les innovacions culinàries. "De l'Albert Adrià, de l'Oriol Castro, d'en Ferran Adrià, de l'Eduard Xatruch... Totes les que teníem durant aquests anys", diu.

Per altra banda, Adrià preveu destinar un altre apartat a la ciència. En aquest punt s'exposaran les "més de 70 obres" que s'han fet arran de les innovacions del Bulli. A l'altre costat, hi haurà una paret amb algunes de les portades de diaris i revistes que el restaurant de Cala Montjoi va protagonitzar. Segons el cuiner revolucionari, mostrar les portades dels mitjans de comunicació ha de servir per entendre "la repercussió mundial" que tenia el restaurant.

Un dels espais més especials del Bulli 1846 serà l'apartat dedicat al Japó. Ferran Adrià ha destacat que la seva relació amb el país nipó va ser "vital" a l'hora d'evolucionar la seva cuina. De tota manera, Adrià ha destacat que el fet d'obrir-se al Japó això també va millorar les relacions entre els països occidentals i el Japó.

El públic que visiti el museu també podrà veure "tots els congressos" on ha participat el Bulli També en aquest apartat s'explicaran els tallers que feien periòdicament des del 1991 en què diversos cuiners anaven al Bulli i compartien tècniques i idees.

El recorregut finalitzarà amb les col·laboracions que el restaurant va fer amb finalitats solidàries i també els premis que ha rebut al llarg de la seva trajectòria. Adrià ha assegurat que "és una mica pedant" però creu que hi ha gent que "no ha vist mai" els cinc guardons que van rebre com a millor restaurant del món.