Cues quilomètriques de camions aturats a la N-II a conseqüència dels problemes de trànsit a la frontera

Els trailers aturats arribaven fins a Pont de Molins, prop de la variant de Figueres

  • Uns camioners berenant a peu de carretera © ACN
    Uns camioners berenant a peu de carretera © ACN
  • Els problemes de circulació a la frontera han provocat cues quilomètriques a la N-II i obliguen molts camioners a esperar-se a peu de carretera © ACN
    Els problemes de circulació a la frontera han provocat cues quilomètriques a la N-II i obliguen molts camioners a esperar-se a peu de carretera © ACN
Els problemes de circulació a l'alçada de la Jonquera i la duana francesa persisteixen. A hores d'ara, hi ha uns quinze quilòmetres de retencions a l'autopista AP-7 en sentit nord. A les cues que s'estan registrant al llarg de tot aquest dimecres, també hi ha contribuït un altre problema. I és que l'estat francès, aquest migdia, ha tornat a tallar el pas cap a França durant una hora per arreglar un dilatador d'un dels ponts de l'autopista.

Però no només l'autopista registra congestió, sinó que la N-II (la via alternativa) també s'ha convertit en un parany per a molts de camioners, que hi ha quedat atrapats. A primera hora d'aquesta tarda, els tràilers aturats en aquesta carretera ja arribaven fins a l'alçada de Pont de Molins (Alt Empordà), a tocar de la variant de Figueres.

Hi ha camioners que porten més de quatre hores aturats, esperant poder reprendre la marxa. Intenten matar el temps com poden, i fins i tot s'han muntat menjadors improvisats (una taula de càmping, una mica de formatge i embotit, i cerveses per passar l'estona). A l'alçada de Capmany, un d'aquests grups de conductors es mostrava molt crític amb la manera com s'ha gestionat la xarxa viària durant el temporal.

'Vinc de Portugal i portava des de diumenge retingut a Cervera les 24 hores', ha explicat un camioner portuguès, Joâo Mendes. Aquesta matinada, ha pogut reprendre la marxa cap a París, on hauria d'arribar demà a la una de la tarda per descarregar un carregament de caixes de plàstic. A la sortida 4 de l'autopista AP-7 (la darrera abans de la Jonquera), però, l'han obligat a sortir i ha optat per continuar per la N-II.

Sense respostes

'De seguida, però, ens hem hagut d'aturar i ara ja fa quatre hores que estem aquí i ningú ens ha dit res', ha protestat Mendes. El camioner reclama que se solucioni ràpidament el tap viari que hi ha arreu d'aquesta carretera i no vol saber qui ha d'assumir la competència de tots aquests embussos. Al capdavall, explica, el problema només és dels camioners. 'El problema el tenim nosaltres, que estem aturats perquè la carretera està neta i, tot i això, no podem circular', critica.

Un altre dels camioners d'aquest grup, que viu a Figueres, també es queixa que porta cap a set hores aturat i que no ha rebut informació de cap tipus. I un tercer conductor de tràiler, en Rubén Macias, també es mostra molt crític amb la situació. La seva història, però, és diferent de les dels altres. I és que ell no venia del sud, sinó que baixava de Bèlgica i havia d'anar a descarregar al Voló.

'Ahir vaig estar quatre hores aturat a l'alçada de Montpeller, però quan hi vaig arribar la Gendarmerie em va obligar a continuar i no em va deixar sortir', ha relatat. Macias va intentar fer gasoil a l'alçada de la Jonquera, però tampoc li va ser possible i va haver de continuar fins a Barcelona on allà –ara sí- va poder fer mitja volta.

'Ara em trobo que porto aturat una colla d'hores, i que no puc arribar al Voló per descarregar els vehicles que duc al tràiler', ha indicat.