Girona posa en marxa el Geoportal, una nova eina de consulta i descàrrega d’informació cartogràfica

A la plataforma hi ha disponibles, de moment, 142 elements de cerca

Amb l’objectiu de facilitar l’accés lliure i públic a les diferents dades geogràfiques municipals, l’Ajuntament de Girona ha posat en marxa el Geoportal. Es tracta d’un lloc web que permet als usuaris i usuàries dur a terme de manera senzilla la cerca, visualització i descàrrega de contingut i informació de tipus geogràfic. De moment, a la plataforma hi ha disponibles 142 elements de cerca, i l’objectiu és anar-la proveint de nou material d’interès, que sigui útil tant per a la ciutadania com per als usuaris específics de la informació territorial municipal.

“Aquest és un exemple més del treball que estem fent des de l’Ajuntament per posar el màxim d’informació disponible per a la ciutadania en format digital, aprofitant els recursos que ens permeten les noves tecnologies, i alhora guanyant en transparència com a institució”, ha afirmat l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

En el web s’hi pot trobar tota mena d’informació geogràfica: ortoimatges, cartografia bàsica i cartografia temàtica dels diferents àmbits de gestió municipal. Principalment, l’eina permet situar sobre el mapa de Girona la ubicació dels serveis i equipaments de la ciutat i les delimitacions administratives. Es poden fer cerques per contingut i categoria, identificar sobre el plànol més d’un element cercat i descarregar-los en un fitxer.

Un dels elements més atractius del Geoportal és que els ciutadans poden descobrir, a la categoria de Cartografia base, com era la ciutat el 2004 o el 2002, per exemple, per comprovar com ha crescut el municipi. També es poden consultar els edificis, equipaments i altres serveis que hi havia aquells anys. En aquesta mateixa secció també es poden saber els usos del sòl i el nombre total de població per seccions i barris, entre d’altres.

A l’apartat de Mobilitat i Via Pública, es pot consultar el recorregut de tots els carrils bici que hi ha a la ciutat i les zones d’estacionament, així com les línies del bus urbà. També hi ha recollits els jocs infantils, els parcs saludables i les fonts urbanes.

A Serveis a les persones, hi ha situats tots els equipaments sanitaris i els desfibril·ladors de la ciutat, pel que fa a salut; els equipaments culturals i escultures, pel que fa a cultura; i els equipaments esportius, pel que fa a esports. També hi ha delimitades les àrees bàsiques de salut de Girona, les zones de gestió dels Serveis Socials o els àmbits de matriculació de les escoles bressol.

L’eina permet descobrir, a l’apartat de Sostenibilitat, les àrees de cacera, els boscos i prats, els espais verds urbans, les fonts naturals i els masos que hi ha al municipi. També es poden localitzar els Centres d'acollida d'animals, les Colònies de gats i els nius d’oreneta.

A més, estan marcats tots els sistemes d'hidrants exteriors contra incendis i altres elements del Pla de prevenció d'incendis forestals. Envers la neteja, els ciutadans i ciutadanes poden conèixer els contenidors de reciclatge que tenen més a prop de casa, així com les minideixalleries i les deixalleries fixes i mòbils. I per últim, a la secció d’Urbanisme, es localitzen les zones de protecció envers la contaminació lumínica i els punts wifi, entre d’altres.