JxCat, PSC, PP i Republicans expulsen ERC-Avancem de l'alcaldia de Calonge i Sant Antoni

L'alcalde sortint retreu el que ha qualificat com el "pacte de la vergonya"

JxCat, PSC, PP i Republicans han desbancat ERC-Avancem de l'alcaldia de Calonge i Sant Antoni (Baix Empordà). En un ple sense sorpreses, la moció de censura contra Miquel Bell-lloch (ERC) ha prosperat amb els nou vots dels quatre grups.

Ha estat un ple tens i farcit de retrets. L'alcalde sortint ha qualificat l'acord de "pacte de la vergonya" i ha acusat Jordi Soler (JxCat) de perseguir "interessos personals" per tornar a l'alcaldia, tot i haver perdut en les darrers municipals. Soler, i els grups que han impulsat la moció, asseguren que és conseqüència de la "inoperància" i "inactivitat" d'un equip de govern "a la deriva".

Els grups tampoc han passat per alt que la moció s'ha votat precisament en el tercer aniversari de l'1-O. Soler s'ha imposat per nou vots –els que suma l'acord- davant de vuit. Hi han votat en contra els fins ara socis de govern, ERC i Avancem, i el regidor de la CUP, Lluís Casas. A la sala, mascaretes i distància de seguretat (hi havia un públic reduït) per garantir les mesures davant la covid-19.

Però el protagonisme se l'ha endut, innegablement, la tibantor i els retrets que s'han llançat uns i altres. Soler ha dit que s'han vist "obligats" a tirar endavant la moció de censura contra Bell-lloch per la "inactivitat i la inoperància" d'un equip de govern "orfe de rigor i eficàcia" que ha portat "el poble a la deriva".

El cap de llista de Junts per Calonge ha dit que, durant aquest darrer any, el municipi ha entrat en una "depressió profunda". Tampoc ha passat per alt que Botella va abandonar l'equip de govern "cansat que no se li fes cas i se'l menystingués" i que Bell-lloch s'ha convertit "en el primer i únic alcalde a qui s'ha reprovat en tota la història de Calonge".

"Pacte obscur i de la vergonya"

El fins ara alcalde, Miquel Bell-lloch, ha definit l'acord segellat a quatre bandes per desbancar-lo com "un pacte obscur i de la vergonya". El republicà ha recordat que, durant aquest darrer any, no ho han tingut "gens fàcil", perquè l'equip de govern s'ha hagut d'enfrontar als estralls del temporal Gloria i després a la pandèmia, i tot plegat amb una oposició que s'ha dedicat a "empastifar".

"Estem davant una moció que no té cap sentit, i que tristament es vota en un dia tan assenyalat com avui", ha dit Bell-lloch, en referència a l'aniversari de l'1-O. "L'únic sentit que s'hi pot trobar és el del joc de cadires, perquè de projecte, no en tenen cap", ha dit dirigint-se als regidors de JxCat, socialistes, PP i Republicans.

Al regidor d'aquesta última formació, Norbert Botella, el republicà li ha retret haver actuat amb "irresponsabilitat" quan va marxar del govern, i a partir de llavors dur a terme una estratègia amb l'únic objectiu de materialitzar la moció de censura. Miquel Bell-lloch, però, ha estat especialment crític amb Jordi Soler, a qui ha acusat d'haver promogut un "espectacle lamentable" –en referència al ple d'avui- i d'haver passar per davant "els interessos personals per sobre dels polítics i dels del poble".

"Amb partits del 155"

Tant Bell-lloch com la fins ara primera tinenta d'alcaldia, Elisenda Pérez (Avancem) també han anat a l'uníson a l'hora de criticar que el pacte que els desbanca del govern s'ha gestat "amb els partits del 155". "Junts i Republicans han arribat a un acord amb els partits que donen una cobertura vergonyant a una monarquia corrupta i infame, i a una justícia i una policia patriòtica", ha dit Pérez.

I aquí, la representant d'Avancem ha interpel·lat directament Jordi Soler. "No li cau la cara de vergonya d'arribar a ser alcalde amb els vots d'aquells qui aplaudeixen la repressió? Aquest és el pacte de la vergonya", ha etzibat al cap de llista de Junts per Calonge. Elisenda Pérez ha acusat Soler d'haver jugat al tot per tot per "seguir manant", en referència al pacte que ara l'ha tornat a l'alcaldia, i li ha dit que això, "el poble li ho recordarà".

Crítiques del PSC i el PP

Tant els socialistes com els regidors del PP, Alberto Mas, i el de Republicans, Norbert Botella, no han estalviat crítiques cap a ERC-Avancem quan els ha tocat el torn de paraula. El portaveu del PSC, Arturo Prades, ha fet una intervenció gairebé llampec, assegurant que "calia un canvi" a Calonge i Sant Antoni, i que amb aquest acord a quatre bandes, demostraran que no els hi fan "por" els reptes.

"Davant la necessitat de canvi, hem preferit aprofitar l'oportunitat de continuar la bona feina feta en legislatures anteriors", ha dit Prades. Molt més incisiu ha estat el regidor popular, que ha acusat l'equip de govern "d'inoperants i ineficaços".

Mas ha admès que, "en cap cas", quan va jurar el càrrec de regidor, es pensava que acabaria votant a favor que Soler fos alcalde. "Però les circumstàncies actuals m'obliguen a ser part de la solució en comptes de perpetuar el problema", ha dit. "Som un grup dispar, és cert, però amb un objectiu comú: fer tot allò possible des de l'Ajuntament per mitigar aquesta doble crisi, la sanitària i l'econòmica", ha afegit. El regidor popular ha donat suport al pacte sense l'aval del PP, que ja el va desautoritzar i avui li ha obert un expedient disciplinari.

"Preferia fer mitja des de l'oposició"

Per la seva banda, Norbert Botella ha justificat la seva sortida del govern, ara fa uns mesos, arran dels "recels, odis ancestrals i rancúnies" amb què ERC-Avancem van actuar quan van arribar a l'Ajuntament després de les municipals. El regidor de Republicans també ha criticat que els dos grups arribessin a negociar amb un altre, en referència amb els socialistes, d'esquenes a ell.

Botella ha dit que, després de trencar l'acord amb republicans i Avancem, preferia "fer mitja des de l'oposició" abans que tornar a intentar arribar a una entesa amb ells. "Facin autocrítica, perquè el seu victimisme és de l'alçada d'un campanar", ha dit, dirigint-se a Bell-lloch i Pérez.

"Fracàs de tot el plenari"

Per últim, el regidor de la CUP Lluís Casas ha obert el seu discurs recordant que, avui, precisament, quan es compleixen tres anys del referèndum, l'Ajuntament canvia de color per un pacte on hi ha PSC i PP. Casas ha justificat el seu 'no' a la moció de censura contra Bell-lloch per "coherència i responsabilitat" i ha dit que, de fet, el que ha passat avui és "un fracàs de tot el plenari".

"Des de sempre nosaltres hem treballat pel consens i no ho deixarem de fer; n'estem orgullosos i orgulloses, i aquí sempre ens hi trobaran", ha conclòs.

Desenes de persones han seguit el ple des d'una pantalla gegant que s'ha instal·lat a l'exterior de l'Ajuntament. Tot i que no s'hi ha vist cap càrrec de JxCat, nombrosos representants d'ERC –tant a dins com a fora- han anat fins a Calonge i Sant Antoni per donar suport a Bell-lloch. Hi eren el vicepresident de la Diputació, Pau Presas; el diputat al Congrés, Joan Margall, la diputada al Parlament, Anna Caula i el president del grup parlamentari d'ERC al Parlament Sergi Sabrià.

"El país fa un pas enrere"

A la sortida, veïns i representants del partit han rebut Bell-lloch amb un aplaudiment. Sabrià ha dit que tocava ser-hi per donar suport "a qui va guanyar les eleccions municipals" i que avui ha vist com se l'ha fet fora "en un pacte de la vergonya que ajunta només els interessos per recuperar la cadira". "Un pacte que no ajuda Calonge, que no farà un poble millor, però que tampoc ajuda el país i que és prou representatiu que hagi passat avui", ha dit Sabrià, en referència a l'1-O.

El president del grup parlamentari ha reivindicat l'aniversari del referèndum, precisament, com un dia en què "tots hauríem de ser capaços de treballar per fer-nos més forts, tornar-hi una altra vegada i guanyar definitivament la república catalana". "Avui, però, a Calonge, aquest país fa un pas enrere perquè algú s'està equivocant d'aliats, de companys de viatge, i fa molt més feble la unitat que necessita aquest país", ha conclòs Sergi Sabrià.

Avantposar el poble

Al final del ple, intercanvi preceptiu de la vara i cares serioses. Soler ha pres breument la paraula assegurant que ja "hi haurà temps per fer discursos" i sense passar per alt l'1-O. El ja alcalde ha dit que aquesta data "significa moltes coses i molts records" i que alguns encara en pateixen "les conseqüències" (precisament, en referència a la investigació que va obrir la fiscalia contra ell per donar suport al referèndum).

"Però aquest dia també es recordarà perquè és quan el poble començarà el seu camí cap al futur", ha dit. I en aquest sentit, ha justificat que precisament ha avantposat les necessitats de Calonge i Sant Antoni per davant dels interessos partidistes.

Soler, que tampoc ha desvetllat si serà alcalde fins a finals de mandat, o bé hi haurà relleu abans del 2023 amb algun dels socis, ha tancat el discurs anant per feina. Ha convocat una reunió del nou equip de govern un quart d'hora més tard i ha donat l'ordre que, a partir de demà, tots els treballadors municipals tornin a la feina de manera presencial.