Banyoles recupera la pesquera Gimferrer i s'hi faran actes públics de petit format

L'Ajuntament hi ha destinat 110.000 euros per tornar-li l'"esplendor original"

La pesquera número 11 de l'estany de Banyoles, més coneguda com a pesquera Gimferrer, ha recuperat l'"esplendor original" i l'estil racionalista que li va donar l'arquitecte municipal Francesc Figueres el 1948 quan va rebre l'encàrrec de la família que n'era propietària.

"El més important és haver-la recuperat amb el seu esplendor original i retre homenatge a l'arquitecte municipal Francesc Figueres, molt implicat en la ciutat", ha subratllat aquest dimecres l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, durant la visita a la pesquera.

La principal intervenció de la reforma, que ha costat 110.000 euros, ha estat la restauració de la pèrgola, tal com estava projectada en els plànols originals, amb quatre pòrtics de pilars d’obra, quatre bigues i set rastells de fusta. Una incorporació que va suscitar polèmica pel desconeixement del format original. "Hi havia qui creia que passàvem a fer-la més gran", detalla Noguer, que ha recordat que el projecte ha comptat amb el vistiplau de la comissió de Patrimoni de la Generalitat donat que les pesqueres són Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN).

També s’han eliminat les teuladetes i s’ha fet una cornisa, seguint els criteris racionalistes. Pel que fa a la passarel·la d’accés a la pesquera, s’ha construït el mur perimetral per aconseguir reproduir la imatge del projecte original de la pesquera i s'han repintat les finestres de color verd per destacar-les en el seu conjunt. Entre les curiositats destaca la porta d'entrada que havia estat la d'un ascensor de l'Eixample i que s'ha mantingut.

D'ús pesquer a gaudi

Segons l'arquitecta, Sílvia Costa, l'estil racionalista destaca per tenir un voladís prim, les obertures allargades per tenir una visió panoràmica i sense pilars, entre d'altres característiques. "És l'únic edifici de Banyoles amb aquest estil i la primera de l'època que incorporava un ús de gaudi" i no pas per guardar-hi els elements de pesca en canya i per guardar-hi la barca quan es va construir el 1874. Així, s'hi van incorporar altres elements com una sala d'estar, unes golfes com a vestidor, un lavabo i una dutxa que ara s'han connectat a la xarxa de sanejament.

En total fa 64 metres quadrats (repartits entre la terrassa i els tres nivells que té) i està situada al passeig de circumval·lació de l’Estany, entre el Club Natació Banyoles i el Parc Neolític de la Draga. És una de les cinc que l'ajuntament ha pogut recuperar-ne l'ús. En total n'hi ha 21 i es van construir entre el XIX i principis del XX.