El ple insta el govern de Girona atura temporalment el projecte per reconvertir la Casa Pastors en museu d'art

Aproven estudiar la remunicipalització de la gestió dels aparcaments soterranis

El ple de Girona insta el govern municipal a "congelar temporalment" el projecte per reconvertir la Casa Pastors en el Museu d'Art Modern i Contemporani i destinar els diners d'inversió previstos a la formació i la creació cultural.

La moció, presentada per Guanyem Girona, ha rebut catorze vots a favor (sumant-hi el suport del PSC i de Cs) i tretze en contra (del grup d'ERC i dels regidors de govern de JxCat).

Una altra moció que també ha prosperat al ple d'aquest dilluns ha estat la presentada per ERC que proposa estudiar la remunicipalització de la gestió dels aparcaments soterranis quan acabin les concessions actuals. Hi ha votat a favor tots els regidors excepte els dos de Cs, que s'han abstingut.

Un projecte polèmic

La reconversió de la Casa Pastors en museu d'art, una proposta lligada a l'acord de compra per part de l'Ajuntament de Girona l'any 2014 del fons Santos Torroella, ha estat un projecte envoltat de polèmica.

D'entrada, per la fórmula d'adquisició de la col·lecció d'art per 3,9 MEUR i, posteriorment, pel cost i pel projecte per convertir l'edifici situat davant la Catedral de Girona i que havia acollit l'Audiència de Girona en el Museu d'Art Modern i Contemporani. Una proposta que no ha estat exempta de crítiques per part de l'oposició de l'Ajuntament de Girona. La darrera ha arribat aquest dilluns al ple municipal de la mà d'una moció de Guanyem Girona.

El pressupost global dels treballs és d'uns 5,3 MEUR a finançar entre l'Ajuntament de Girona, la Diputació i la Generalitat. La moció proposa que s'aturi "temporalment" el projecte i que es destinin aquests diners a la creació i formació d'artistes i projectes locals, posant el focus en l'art modern i contemporani. Guanyem Girona emmarca la petició en les conseqüències que ha tingut la crisi sanitària en l'àmbit cultural i en la necessitat de buscar fórmules de suport al sector.

La moció ha rebut el suport dels sis regidors del PSC i dels dos de Ciutadans (Cs) i ha prosperat amb catorze vots a favor i tretze en contra. S'hi han oposat els quatre regidors d'ERC i els nou de l'equip de govern de JxCat. En aquest sentit, el tinent d'alcalde i responsable de l'àrea de Cultura, Carles Ribas, ha assegurat que és una moció que "enganya" el sector de la cultura perquè les aportacions de la Generalitat i la Diputació són diners destinats específicament al projecte i que, d'altra manera, la ciutat "perdrà".

"Sigui com sigui, des de Guanyem ens n'alegrem que el ple de la ciutat es posicioni a favor de la congelació temporal del projecte de Casa Pastors", ha conclòs el regidor de Guanyem, Xevi Montoya, que ha defensat la moció.

Aparcaments soterrats

El ple d'aquest dilluns també ha aprovat una moció presentada pel grup d'ERC que proposa remunicipalitzar la gestió dels aparcaments soterrats de la ciutat un cop vagin acabant-se les concessions.

Segons la moció, actualment hi ha una dotzena d'aparcaments subterranis de titularitat municipal concessionats a empreses privades. La majoria d'aquestes concessions es van fer per uns terminis de quaranta o cinquanta anys, però just ara es veu "en l'horitzó" la finalització dels primers d'aquests contractes. Per això, el portaveu d'ERC, Quim Ayats, sosté que és el moment adient per començar a assentar les bases per recuperar-ne la gestió.

La moció acorda estudiar cas per cas per, sempre que es pugui, "rescatar" la gestió d'aquests aparcaments a través d'una empresa municipal. El text ha tirat endavant per àmplia majoria, amb el vot a favor de tots els regidors excepte els dos de Cs, que s'han abstingut.

Afers als jutjats

També ha passat pel ple, al punt d'assabentats, els informes de secretaria i intervenció que van detectar irregularitats en la concessió administrativa per a l'explotació de l'equipament esportiu O2 Centre Wellness del parc del Migdia de Girona.

Una concessió que, ha apuntat Ribas, està pendent de sentència. "Esperarem a aquesta resolució per analitzar-ne les conseqüències i, després, actuar al respecte", ha afirmat. El regidor ha defensat que la concessió es va fer en governs anteriors i que va ser precisament la CiU d'aleshores, a l'oposició, qui va apuntar les possibles irregularitats que podien provocat que la concessió fos nul·la. Amb tot, ha admès que la situació és "difícil".

També han donat compte al ple de la sentència del TSJC que va declarar nul·la la llicència comercial que la Generalitat va concedir a la multinacional francesaLeroy Merlin per obrir una botiga a la zona sud de Girona. El tribunal va donar la raó a Bauhaus, que va portar el cas als tribunals. L'oposició ha volgut saber quines conseqüències pot tenir la resolució judicial per a l'Ajuntament de Girona, així com l'abast de les "anomalies" detectades en la mobilitat viària.

En aquest punt, l'equip de govern ha remarcat que tant l'ajuntament com la Generalitat estan treballant en el recurs a la sentència.