Maïa Vidal i Montse Estruch donen el tret de sortida al Gastromusical del Molí de l'Escala

El menú s'ha ideat d'acord amb les característiques musicals de l'artista i el seu orígen

El menú que Montse Estruch ha preparat per la primera nit del Gastromusical comença amb ‘Colors’, segueix amb un ‘Regal’ i acaba amb ‘Blanc, la fruita, les flors’. ‘Colors’ és l’entrant, format per Vellut de tomàquet de Llofriu, mató de Fonteta i gambes de Palamós. El plat principal, el ‘Regal’, és un Regal del mar i de la terra. I per acabar, el ‘Blanc, la fruita i les flors’ són el Blanc del formatge, amb figues , flors i herbes aromàtiques.

La cuina de Montse Estruch es fonamenta sobre la base de la cuina tradicional catalana que va aprendre de la seva mare en els primers temps de negoci familiar a El Cingle, a Vacarisses. El seu treball es coneix també com la ‘cuina de sensacions’, és a dir, la cuina entesa com un tot en què, no només el plat, sinó també l’ambient, el tracte, les olors, els colors, la decoració... juguen un paper crucial en la construcció del plaer de menjar. Un dels seus segells més personals és l’ús de les flors: una síntesi perfecta de color, fragància i delicadesa, un símbol de la feminitat i de l’elegància que caracteritzen Montse Estruch.

La captivadora veu de Maïa Vidal

Maïa Vidal utilitza violins, acordió, guitarra, percussió, instruments de joguina i la seva excel·lent i captivadora veu per a compondre un univers sonor únic. Capaç d’aglutinar estils molt diversos en el seu ampli diccionari musical, Maïa Vidal barreja amb habilitat la música de carrer francesa, amb tocs de Camille o Feist, sonoritats a la Yann Tiersen, espurnes de valsos i cançons de bressol, ritmes de guitarra d’indie-rock i una varietat inusual d’estils.

Filla de pares francesos i germano-japonesos, nascuda als Estats Units i resident a Barcelona, París i Nova York, Maïa va enregistrar God is my bike (Crammed Discs/Karonte, 2011), el seu sorprenent àlbum de debut, a Barcelona. Giuliano Gius Cobelli ha coproduït el disc i toca la trompeta i la bateria; Marc Ribot, a la guitarra en dos temes i Maïa canta i interpreta amb la resta d’instruments. Després del concert de Maïa Vidal, la música es traslladarà a l’espai Sapore on es podrà gaudir de la música que oferirà Josep Torrent amb el seu personal repertori.

El proper dimecres, dia 8 d’agost, el Gastromusical presenta l’actuació d’Anna Roig i L’ombre de ton chien i el menú elaborat per Quim Casellas, el cuiner del restaurant Casamar, de Llafranc, amb una estrella Michelin.

El Gastromusical es complementa, a més, amb una mostra de fotografies  de Julio Estrela, que serà el protagonista d’una exposició viva que anirà evolucionant mentre duri el Gastromusical. La creació artística té moltes cares i aquest any podrem veure una mostra de les creacions d’un dels artistes amb més seguidors a la xarxa social Instagram. L’exposició serà viva gràcies al mateix Julio Estrela, a Marc Teixidor i a la seva acció a les xarxes socials, amb imatges d’allò que es vagi produint durant el festival.

Aquest any el Gastromusical col·laborarà amb l’AECC – Catalunya contra el Càncer i s’hi destinaran els diners que es recaptaran en el sorteig de regals que es farà al final de cada vetllada. L’AECC-Catalunya contra el Càncer treballa per lluitar contra el càncer liderant l’esforç de la societat catalana per a disminuir l’impacte causat per aquesta malaltia i millorar la vida de les persones afectades.

El restaurant Molí de l’Escala s’ha situat en els darrers anys com un establiment de referència, vinculat al seu entorn més immediat:  el municipi de l’Escala i l’Empordà. El seu segell de qualitat és l’aposta pel producte del territori i de temporada, protagonista indiscutible de la seva cuina. El restaurant ocupa un antic molí fariner totalment restaurat que des de 1982 és propietat de la família Jacas–Ballesta. Està situat en un espai emblemàtic on tradició i modernitat formen una conjunció perfecta i conserva l’empremta del passat grecoromà d’Empúries.