Una base de dades emmagatzemarà les dades dels voluntaris per situacions d'emergència

Un total de 329 persones es va oferir a col·laborar durant el foc tot i que només van actuar 125

L'alcalde de Figueres ha donat a conèixer aquest divendres l'informe del dispositiu municipal durant l'incendi a la comarca de l'Alt Empordà que ha cremat unes 14.000 hectàrees aproximadament. En concret, els municipis afectats pel foc han estat El Pertús, La Jonquera, Cantallops, Capmany, Sant Climent Sescebes, Masaracs, La Vajol, Agullana, Darnius, Boadella - Les Escaules, Biure, Pont de Molins, Terrades, Llers, Avinyonet de Puigventós i Portbou.

En aquest incendi declarat el passat diumenge 22 de juliol hi ha treballat entre 1.300 i 1.400 professionals dels Bombers de la Generalitat, de la Unitat Militar d'Emergències (UME), bombers francesos, forestals catalans i agents dels Mossos d'Esquadra i prop de 1.000 voluntaris dels ADF, SEM i Creu Roja. En total, en la lluita contra el foc van participar una trentena de mitjans aeris i unes 140 dotacions terrestres.

El foc de la Jonquera i Portbou que van acabar amb la vida de 4 persones va provocar l'evacuació de centenars de persones. Una de les víctimes mortals, l'home de 75 anys que va patir una aturada cardíaca, era Arturo Oliveras membre del projecte 'Figueres, Ciutat dels Detalls'.

Els equipaments municipals han atès 831 persones

En concret, el 22 de juliol el poliesportiu municipal, el pavelló i La Salle van atendre 579 persones provinents de diferents punts de la comarca. Entre el dilluns 23 de juliol i el dimarts 24 es van atendre a 252 persones provinents en la seva majoria dels càmpings d'Albanyà i Sant Llorenç desallotjats preventivament. En general, aquests equipaments municipals van atendre 831 persones i en dos dies, del 22 de juliol fins al 24, es van servir un 1.974 àpats. Vila ha destacat que el dimarts 24 de juliol a dos quarts d'onze de la nit es va donar per acabat el servei.

Pel que fa la Guàrdia Urbana, des del 22 de juliol a la tarda i fins al 24 de juliol del matí es van mobilitzar 68 agents que van realitzar tasques de desallotjament de masies situades entre Figueres i Llers, l'acollida de desplaçats als poliesportius municipals i a La Salle, el servei preventiu a la Residència Els Arcs per a un possible desallotjament que no va ser necessari, el tall del trànsit de la N-II i les diverses patrulles al castell de Sant Ferran de Figueres.

D'altra banda, durant aquest incendi també es van mobilitzar un total de 14 persones de la brigada municipal, Fisersa SA i Ecoserveis, responsables de serveis urbans, voluntaris amb retroexcavadores i dues cubes d'aigua amb 48.000 litres. Aquests treballadors van realitzar diversos tallafocs a la zona nord-oest de la ciutat i un seguiment de la xarxa d'abastament d'aigua provinent del pantà de Boadella. L'alcalde de Figueres, Santi Vila, ha destacat que aquesta xarxa "va estar en perill" i ha patit "diversos danys". "Cal treballar perquè a mig termini hi hagi alternatives a la xarxa d'abastament de l'aigua del pantà de Boadella, de moment és la única solució i depenem massa d'ella", ha ressaltat Vila.

Orgullós de Figueres

L'alcalde ha volgut agrair la col·laboració desinteressada d'una quinzena d'empreses de Figueres que van ajudar durant aquests dies. "Volem destacar l'ajuda desinteressada de totes aquelles persones i empreses que es van bolcar amb la ciutat", ha ressaltat. A més, es van oferir 329 persones la majoria a títol personal de les quals, finalment, només van actuar 125 voluntaris. De moment, ja està previst que es crearà un banc de dades amb els contactes de tots els voluntaris per a propers casos d'emergència a la ciutat o a la comarca.

Finalment, l'alcalde ha detallat que durant el plenari d'aquest divendres aprovaran una partida especial de 25.000 euros per "satisfer" les despeses ocasionades aquests dies i ha ressaltat que tant el festival Acústica i la 'Mostra del Vi' d'enguany que tindrà el lema 'Tots som Empordà' estaran dedicats a totes les persones que van treballar en l'extinció del foc. A més, l'alcalde ha afegit que s'han mantingut contactes amb el Govern perquè realitzi una "proposició de llei" que insti al govern estatal que compleixi amb les "mesures extraordinàries per als afectats" que acordar el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz durant la seva visita al centre de comandament de Figueres el passat dilluns 23 de juliol.