L'incendi de l'Alt Empordà ja ha cremat 7.000 hectàrees i ha deixat tres morts

A causa del foc, 4.251 abonats tenen talls elèctrics puntuals

(Última actualització: 22:45h)

En un altre ordre de les coses el Departament d'Interior ha ampliat l'ordre de confinament pels incendis de l'Alt Empordà a totes les poblacions de la comarca, afectada per un doble foc, el que s'ha original a La Jonquera i s'ha anat a escampant a gran velocitat empès per una forta tramuntana, i el de Portbou.

D'aquesta manera, els habitants de l'Alt Empordà han de quedar-se a casa amb les finestres i portes tancades i sense fer desplaçaments. La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha passat aquest diumenge al vespre a fase d'emergència 2 el pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat), per la simultaneïtat d'incendis a Portbou i la Jonquera. Interior demana a tots els residents a l'Alt Empordà, especialment en zones properes als focus dels incendis, que evitin desplaçar-se excepte en cas d'urgència o instrucció expressa de les autoritats. Excepte que indiquin el contrari les autoritats, els veïns altempordanesos s'han de confinar a casa, tancar portes i finestres, recollir la roba estesa i remullar estris, vegetació o mobiliari a l'exterior que pugui fer de combustible.

Els desplaçaments per carretera cap a França o en direcció sud des de la frontera s'han de fer utilitzant com a eix troncal la C-16. A més s'han aixecat les barreres al túnel del Cadí i a Sant Vicenç de Castellet. Des de Girona, s'hi ha d'arribar utilitzant de forma prioritària la C-25 o Eix Transversal.

Protecció Civil també recomana als veïns afectats que recullin els medicaments que necessiti la família, la documentació bàsica i una ampolla amb aigua i llanterna amb piles. També el carregador del mòbil per tenir així un kit d'emergència en cas d'evacuació. Els animals de companyia s'han de tenir lligats o engabiats i llestos per emportar en cas d'evacuació.

En cas de trobar-se una carretera tallada o amb col·lapse, cal tancar finestres i encendre la ventilació interior per evitar l'entrada de cendres. Cal tenir especial cura de gent gran i criatures, calmar-los i vigilar si necessiten medicaments o alimentació especial.

En cas de veïns d'edat avançada o malalts crònics o amb mobilitat reduïda que viuen sols, cal comprovar en persona si es troben bé. Pel que fa als habitants de nuclis disseminats o cases aïllades propers a Portbou s'han de dirigir, en la mesura del possible, al nucli principal de Portbou. Si no, cal confinar-se.

Víctimes

Un home de 75 anys ha mort, un segon de 60 anys, la seva filla de 15 anys i quatre persones més han resultat ferides aquest diumenge a causa dels incendis de l'Alt Empordà. La primera víctima mortal ha patit una aturada cardíaca quan s'ha vist envoltat per les flames. Entre els ferits, un ciutadà francès es troba en estat greu després que se l'ha trobat al costat de la carretera, dins del seu vehicle, amb cremades al 80% del cos. Dues persones més han patit cremades, de caràcter lleu, mentre intentaven apagar el foc al costat d'un mas, a Llers. A més, efectius del SEM han fet diverses atencions per intoxicacions lleus causades pel fum. Les altres dues víctimes mortals s'han produït a Portbou quan un pare i la seva filla de 60 i 15 anys respectivament, s'han vist sorpresos per les flames i han abandonat el seu vehicle. Aleshores han intentat saltar per un penya-segat per caure al mar però han mort al impactar amb les roques.

Des del Departament d'Interior s'ha demanat als ciutadans que cal seguir les indicacions de les autoritats i dels equips d'emergència per la seva pròpia seguretat. Es demana prudència, precaució i que no es desplaci ningú cap al nord del país. Als nuclis urbans i els pobles de la comarca on s'ha demanat el confinament dels veïns es recomana que es tanquin portes i finestres de les cases i que les remullin. També es demana que es retiri dels exteriors dels habitatges i masies la roba estesa i que els veïns de masos i nuclis disseminats intentin desplaçar-se, si poden, cap al nucli de població més proper.

Més de 80 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat continuen treballant intensament per frenar l'avanç de l'incendi. El cos d'Agents Rurals informa que l'incendi ha afectat un perímetre de 7.000 hectàrees, a l'interior de les quals hi hauria zones no afectades pel foc.

La virulència provocada pel vent

El foc ha començat al costat de la carretera N-II, a 500 metres de la frontera amb França. El fort vent de Tramuntana que bufa a la zona ha fet avançar el foc a una velocitat d'uns 5 quilòmetres per hora, en direcció sud. Quan ha sobrepassat el nucli de la Jonquera, el cap del foc s'ha dividit en dos fronts, un a avançat en direcció sud-oest i ha arribat a l'alçada de Boadella d'Empordà, i l'altre front ha avançat en direcció sud-est i fins a l'alçada de Figueres.

Es tem que l'entrada de vent aquest dilluns pugui fer obrir el foc en el seu flanc dret, en direcció est cap a la Garrotxa. La força de la Tramuntana, que seguirà bufant fins aquest dilluns ha amainat i alguns mitjans aeris s'han pogut incorporar a les tasques d'extinció de l'incendi però treballaran fins l'arribada de l'ocàs.

Els municipis on s'ha demanat el confinament dels veïns són les poblacions de Llers, Pont de Molins, la Jonquera, Agullana, Capmany, Biure, Vilarnadal, Sant Climent Sescebes i Masarac.

Col·lapse a les carreteres

La situació a les carreteres de la zona és molt complicada. Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), segueixen tallades, en els dos sentit de la marxa l'autopista AP-7, i les carreteres N-II, Gi-500, Gi-501 i Gi-610. Des de les 19.05 hores de la tarda s'ha declarat un segon incendi forestal a Portbou que ha obligat a tallar, en els dos sentits de la marxa, la carretera N-260. Davant d'aquesta situació tan complicada per a la circulació a la zona de l'Empordà s'ha habilitat la carretera C-16, al túnel del Cadí, com a via oberta per circular cap a França i Barcelona. Es demana que la gent que s'hagi de desplaçar cap a França ho faci a través de l'Eix del Llobregat i l'Eix Transversal.

Centres per als evacuats

Per a totes les persones que hagin de ser evacuades de les seves cases, s'han habilitat centres d'acollida a Castelló d'Empúries, la Jonquera, Figueres i Palau de Santa Eulàlia. Per la seva banda, Creu Roja també disposa d'un campament que es podria habilitar si fos necessari. Més de 4.000 abonats s'han quedat sense llum a la zona.

Fins a Portbou s'han desplaçat una dotzena de dotacions terrestres dels Bombers per treballar en les tasques d'extinció i s'ha demanat també la col·laboració dels bombers francesos.

Recordar que en les tasques d'extinció hi col·laboren efectius dels Bombers francesos, de la Unidad Militar de Emergencias i del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha passat a fase d'emergència 2 el pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya, l'INFOCAT, per simultaneïtat d'incendis a la Jonquera i Portbou. A causa de l'incendi, la DGPC també ha iniciat la Prealerta del pla d'actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat perquè s'ha tallat la circulació al túnel de l'AVE al Pertús a causa l'incendi forestal a la Jonquera.

Fins al lloc s'han desplaçat més de 40 patrulles dels Mossos d'Esquadra, 11 ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques, efectius de la Policia Local, de Protecció Civil, dels Agents Rurals, i nombrosos voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal, entre d'altres.