El foc de l'Alt Empordà ha cremat 5.000 hectàrees i obliga a confinar 9 poblacions

Els Bombers de la Generalitat han demanat el confinament de dues poblacions més, i ja en són 9

(Darrera actualització 20:28h)

Una vuitantena de dotacions terrestres treballen intensament per aturar el front de l'incendi que ha arribat a l'alçada de Pont de Molins. Els mitjans aeris continuen sense poder treballar a la zona de l'incendi a causa del fort vent que bufa. S'ha incorporat també maquinària pesada. A les tasques d'extinció hi col·laboren efectius dels Bombers francesos i del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.

5 carreteres tallades

Segons informa el Servei Català de Trànsit, a causa de l'incendi estan tallades, en els dos sentits de la marxa, l'autopista AP-7 i les carreteres N-II, Gi-500, Gi-501 i Gi-610. A més, hi ha molts problemes per circular de Portbou a França per la N-260.

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha passat aquesta tarda a fase d'emergència el pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat), per l'incendi forestal. Les poblacions de Palau de Santa Eulàlia, Palau-Saverdera i la Jonquera tenen els seus Plans d'Emergències Municipals activats.

La DGPC també ha iniciat la Prealerta del pla d'actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat perquè s'ha tallat, preventivament i per manca de visibilitat, la circulació al túnel del TAV al Pertús a causa l'incendi forestal a la Jonquera.

Fins al lloc s'hi han desplaçat més de 40 patrulles dels Mossos d'Esquadra, 11 ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques, efectius de la Policia Local, dels Agents Rurals, i nombrosos voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal, entre d'altres.

"Totalment descontrolat"

El foc de La Jonquera es troba "totalment descontrolat" empès pel fort vent de tramuntana que bufa a l'Alt Empordà. El delegat del Departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, afirma que el "principal problema és que el vent ens impedeix aixecar els mitjans aeris, que són els més efectius" i destaca que la prioritat dels Bombers és "intentar protegir al màxim les persones i les cases".
 

 
Ballesta ha assenyalat que "estem intentant protegir al màxim les persones i les cases" i que s'ha optat pel confinament, per demanar als veïns que es quedi a casa amb les finestres i portes ben tancades i no surti. "Creiem que és més efectiu que evacuar", ha remarcat, tot i que sí que s'han desallotjat els veïns de cases aïllades.

El delegat d'Interior ha destacat que s'ha evacuat l'AP-7 i l'N-II i en aquest sentit ha demanat als conductors que van cap a França "que no s'hi adrecin, que s'esperin o que passin per l'N-260 que va a Portbou, però que si poden esperar que ho facin".

Per altra banda, ha demanat als conductors que surten de la costa "que tinguin clar que tenim l'N-II i l'AP-7 tallades fins a Figueres i que per tant tinguin cura i respectin el fet que estem en una situació d'emergència". "Si han de sortir més tard o buscar vies alternatives doncs que ho facin", ha recalcat.

No sortir de casa

El conseller d'Interior, Felip Puig, ha volgut enviar un missatge d'alerta a la població pel foc que afecta l'Alt Empordà aquest diumenge i que ja ha cremat un miler d'hectàrees. El conseller ha demanat a la gent que sobretot estigui confinada als seus domicilis i ha insistit que els veïns de cases aïllades abandonin els seus habitatges i es desplacin fins a les poblacions més properes. També ha recalcat que s'evitin els desplaçaments cap al nord. Puig ha alertat que el foc es troba "absolutament descontrolat" i ha informat d'un nou incendi a Portbou. A més, ha assenyalat que dues persones han resultat afectades pel foc un home que ha patit cremades al 80% del cos i un veí que ha patit una aturada cardíaca i ha mort posteriorment.

Esquiva Figueres

Les flames han acabat esquivant la capital altempordanesa i s'ha desviat en direcció Avinyonet de Puigventós. El president del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Xavier Sanllehí, ha aconsellat a tots els pagesos que surtin a llaurar els seus camps per intentar frenar així el pas de les flames. En declaracions a Cadena Ser Girona, també ha explicat que "quan a la comarca se suma el foc amb la tramuntana tota prevenció és poca i no es pot fer gaire res per evitar-ho", ha dit.