L'incendi a la Jonquera avança amb molta intensitat i ja ha cremat 150 hectàrees

El foc obliga a tallar l'N-II, l'AP-7 i el túnel del TAV · S'han desallotjat diverses zones del municipi

  • La columna de fum es visible a molts quilòmetres de distància © @Xanxano
    La columna de fum es visible a molts quilòmetres de distància © @Xanxano
  • La columna de fum vista des de fora el nucli de La Jonquera © Sara Besalú
    La columna de fum vista des de fora el nucli de La Jonquera © Sara Besalú
(Darrera actualització: 17:45h)

Una setantena de dotacions terrestres s’han mobilitzat per treballar en les tasques d’extinció de l’incendi forestal que, des d’aquest migdia, afecta la Jonquera. El foc hauria començat al costat de la carretera N-II, a l’alçada del punt quilomètric 779’5  a uns 500 metres de la frontera amb França. Empès per la tramuntana que bufa a la zona, i avança, amb intensitat, en direcció sud.
 
Fins al lloc també s’han activat vuit mitjans aeris que, a causa del vent, no poden fer descàrregues a la zona del foc. Els aparells es troben a la zona preparats per poder incorporar-se en quant les condicions meteorològiques ho permetin. Algun helicòpter està sobrevolant per desallotjar alguns veïns que es troben en masies aïllades. Els aparells es troben a la zona preparats per poder incorporar-se en quant les condicions meteorològiques ho permetin. En aquest sentit la previsió indica que a partir de les cinc de la tarda pot baixar la intensitat del vent.

Una setantena de dotacions terrestres dels Bombers treballen intensament per aturar el front de l'incendi que, un cop ha sobrepassat la Jonquera s'ha obert en dos fronts que han avançat en direcció sud-oest i  en direcció sud-est, a l'altura del punt quilomètric 766'5 de l'N-II. S'ha incorporat també maquinària pesada.

Els mitjans aeris continuen sense poder treballar a la zona de l'incendi a causa del fort vent que bufa. La previsió és que la tramuntana continuï bufant durant tot quest diumenge i comenci a afluixar a partir de dilluns.

A les tasques d'extinció hi col·laboren efectius dels bombers francesos i del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient.
 
El foc de la Jonquera avança sense fre, molt a prop de nuclis habitats i de diverses carreteres, que ja es troben completament col·lapsades.

Des de l'inici del foc s'han desallotjat diversos masos de la zona i s'ha habilitat el pavelló de la Jonquera per allotjar-los. A més, segons informen els Mossos d'Esquadra, un grup que es trobava a la casa de colònies d'Estanys de Capmany ha estat evacuat preventivament a la base militar de sant Climent Sescebes. Es tracta d'un grup de 74 menors, 17 monitors i els dos propietaris de la casa de colònies.
 
A causa de l’incendi, i segons informa el Servei Català de Trànsit, l’autopista AP-7 i la carretera N-II, a la Jonquera, estan totalment tallades. Els vehicles es desvien per la sortida 4 de l’AP-7. Així mateix als punts quilomètrics de la N-II 760 i 763 es demana als vehicles que retornin en direcció sud.
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat preventivament l’alerta del pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT aquesta tarda, per l’afectació a les infraestructures viàries, a l’AP-7, la carretera N-II i túnel de l’AVE, a més de les evacuacions de les zones de la Porta Catalana, el Mas, la zona Escudero i en nord de la Jonquera, a causa de l’incendi forestal que s’ha declarat aquest migdia a la Jonquera. Els evacuats els dirigeixen al pavelló de la Jonquera.
 
 
 
La DGPC també ha iniciat la Prealerta del pla d’actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat perquè s’ha tallat, preventivament i per manca de visibilitat, la circulació al túnel de l’AVE al Pertús a causa l’incendi forestal a la Jonquera.
 
Segons dades provisionals del cos d’Agents Rurals, el foc hauria cremat ja 150 hectàrees de vegetació forestal.
 
Fins al lloc s’han desplaçat una vintena de patrulles dels Mossos d’Esquadra, ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques, efectius de la Policia Local, i voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal, entre d’altres. A les tasques d’extinció s’incorporen vuit mitjans aeris dels Bombers francesos a més d’una desena de dotacions terrestres, entre les quals hi ha una ambulància. També s’ha sol·licitat la incorporació de tres mitjans aeris del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.
 

Efectes del fum

La columna de fum és visible fins a Girona, on ja han arribat restes de cendra empeses per la tramuntana que bufa amb ratxes superiors als 90 km/h a la Jonquera. Per la seva banda, l'alcalde de Figueres, Santi Vila, ha volgut tranquil·litzar als veïns de la capital assegurant que "ningú de la ciutat ha de preocupar-se" en un missatge publicat al seu Facebook.

Els Bombers han decidit instal·lar el centre de comandament al Parc de Bombers de Figueres.

Tres carreteres tallades

Segons informa el Servei Català de Trànsit, l'autopista AP-7 i la carretera N-II, a la Jonquera, estan totalment tallades. Els vehicles es desvien per la sortida 4 de l'AP-7. Així mateix als punts quilomètrics de la N-II 760 i 763 es demana als vehicles que retornin en direcció sud. També està tallada la carretera Gi-500 a l'Agullana i s'ha demanat el tall de les carreteres Gi-502 i Gi-504

La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha passat aquest diumenge a la tarda a fase d'emergència el pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat).

A més també ha iniciat la prealerta del pla d'actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat perquè s'ha tallat, preventivament i per manca de visibilitat, la circulació al túnel deel TAV al Pertús a causa l'incendi forestal a la Jonquera.

Fins al lloc s'hi han desplaçat més de 40 patrulles dels Mossos d'Esquadra, 11 ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques, efectius de la Policia Local, dels Agents Rurals i nombrosos voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal, entre d'altres.

Visita la galeria d'imatges de l'incendi.