El passeig Canalejas de Girona es convertirà en un mirador de les cases de l'Onyar

El consistori encarregarà la setmana vinent el projecte per reconstruir el pont del Dimoni, que data del segle XIV

L'Ajuntament de Girona assegura que cal redefinir el passeig Canalejas, per donar-li l'autèntica categoria de mirador de les cases de l'Onyar. "Ens trobem amb què molts turistes obvien la segona imatge més maca de la ciutat, la de les cases, perquè van a donar la volta per l'Avinguda Ramon Folch", indica el regidor d'Urbanisme, Carles Ribas.

Per això, el consistori ja ha iniciat els treballs per redactar un projecte que permeti reformar aquest espai de dalt a baix. Segons concreta Ribas, els eixos bàsics de l'obra són clars. D'entrada, es volen eliminar els aparcaments per a motos que hi ha a banda i banda, eixamplar les voreres i aixecar el paviment perquè estigui a la mateixa alçada del de la plaça Independència.

"El que volem és que hi hagi circulació mínima de vehicles, per facilitar el passeig dels vianants i convertir aquest espai en un front espectacular per contemplar la casa Masó i les façanes de l'Onyar", explica el regidor. Dins aquesta voluntat, l'Ajuntament també vol aixecar miradors que, des de la barana de pedra, s'endinsin cap al riu (i on s'hi podrien posar terrasses per als bars de la zona).

"Volem anar més enllà i embellir l'espai que hi ha sobre el riu", concreta Carles Ribas. Es calcula que el cost d'aquesta obra pot voltar els 650.000 euros i la intenció de l'Ajuntament és engegar-la l'any 2013. El regidor també ha explicat que, a l'hora de dur-la a terme, s'intentarà fer-ho durant la temporada baixa.

A més del passeig Canalejas, el consistori també vol reformar un altre vial. En aquest cas, el passeig de la Devesa, que connecta la ciutat amb aquest gran parc urbà. Ribas ha assegurat que fer aquesta obra és de justícia, perquè el vial "és un carrer abandonat des de fa més de 20 any, amb voreres que tenen un estat lamentable i on l'enllumenat és antic".

La intenció del consistori és engegar l'obra el més aviat possible i, si es pot, fer-la coincidir o encavalcar-la amb la reforma del passeig Canalejas.

Projecte per reconstruir el pont del Dimoni

D'altra banda, Ribas també ha avançat que la setmana vinent l'Ajuntament de Girona encarregarà el projecte per reconstruir el pont del Dimoni del barri de Santa Eugènia. L'original data de l'any 1357 i aquest pont sempre havia estat un dels referents del barri fins que, al 1968, es va decidir desmuntar-lo pedra a pedra.

Els veïns d'aquesta part de Girona fa més de tres dècades que demanen que es reconstrueixi. Actualment, es conserven unes 140 pedres del pont original -degudament numerades- que es guarden al magatzem de la brigada municipal. La proposta dels veïns és que el pont del Dimoni es pugui tornar a armar de nou per sobre del riu Güell, a l'alçada del carrer Maçana.

El regidor d'Urbanisme ha explicat que, amb l'encàrrec del projecte, es dóna resposta a una reivindicació històrica. De fet, aquest 2012, el consistori ja havia consignat una partida de 105.000 euros al pressupost municipal per posar fil a l'agulla.

Ribas també ha explicat que, a l'hora de reconstruir el pont, es respectarà obliguin a buscar una nova ubicació. "És el barri qui ha de decidir on el vol", ha assegurat el regidor d'Urbanisme.

Enquesta sobre el mercat de treball

Carles Ribas ha fet aquests anuncis durant la presentació del balanç de l'àrea de Promoció i Ocupació, de la qual en formen part les seves regidories. Durant la presentació, la tinenta d'alcalde i regidora d'Ocupació i Empresa, Marta Madrenas, també ha avançat que l'Ajuntament ja ha enllestit l'enquesta que s'ha portat a terme per tenir una radiografia del mercat de treball a la ciutat.

El qüestionari forma part d'un pla de xoc que el consistori impulsa amb l'objectiu d'impulsar la creació de llocs de treball i reduir l'atur. En total, Madrenas ha concretat que s'han portat a terme 2.366 enquestes entre els dies 18 d'abril i 26 de juny.

"Es tracta d'entrevistes en profunditat, fetes per barris i per edats, que ens permetran tenir un perfil exacte dels aturats i poder millorar l'ocupabilitat a la ciutat", ha indicat Madrenas. Per últim, la regidora també ha avançat que, en el proper ple del mes de juliol, es portarà a aprovació inicial la nova ordenança que, entre d'altres, ha de determinar la instal·lació de terrasses, l'obertura de nous locals d'oci, el control de sorolls i l'aforament d'aquests establiments.