El brot de galteres a les comarques gironines entra en fase de control

La malaltia ha afectat a gairebé 150 persones

Un grup de gironins que a finals de l'any van viatjar a una zona de l'Estat amb presència de la malaltia va ser la font del contagi. Quan van tornar a casa, després d'uns dies d'incubació, cinc dels viatgers van emmalaltir. Les anàlisis mèdiques van diagnosticar parotiditis, més coneguda com a galteres perquè provoca una inflamació molt característica de glàndules situades a cada galta.

No hi ha tractament específic per a les galteres i l'únic que poden fer els malalts és prendre medicació per alleujar les molèsties. La malaltia té uns primers dies asimptomàtics, és a dir, que el malalt s'adona que està contagiat perquè es troba perfectament però sí que pot estendre el virus. Per això, els experts recomanen als sospitosos de patir parotiditis que s'estiguin tancats a casa des del primer dia, per evitar que puguin contagiar més persones.

L'últim cas que va donar positiu en parotiditis a les comarques gironins va ser a finals del mes de maig però, segons detalla Neus Camps, s'han donat aquest mes de marge i si no emmalalteix ningú més donaran el brot per tancat. En total, hi ha hagut 148 casos de galteres a la demarcació i la majoria ha estat entre joves de 16 a 19 anys, perquè és l'origen del contagi i també perquè les primeres dosis de la vacuna triple vírica -xarampió, rubèola i galteres- dels anys 1994, 1995 i 1996 no va ser prou immunògena.

Per això, ha recomanat als joves que es tornin a vacunar. Dels 22.128 joves d'entre 16 i 19 anys que, potencialment, es podien revacunar ho han fet 6.992, un 31,28%. Encara que generalment la malaltia no és greu, sí que poden aparèixer algunes complicacions com inflamació de testicle (orquitis) o de l'ovari (ooforitis) o també inflamació del pàncrees o les meninges. Dels 148 casos, tres han tingut complicacions que han obligat a ingressar a l'hospital.

Les vacunes, essencials

"La recomanació sempre és vacunar, és molt important tenir una cobertura vacunal alta", ha explicat Camps. El motiu és que minimitza molt el risc de contagi de les malalties per les quals existeix vacuna. De fet, segons la memòria del 2011 de la unitat de vigilància epidemiològica, el brot amb més persones contagiades que hi ha hagut a la demarcació ha estat el tos ferina que va incidir sobretot al Pla de l'Estany (amb 101 casos) i el Gironès (amb 40). L'origen van ser infants sense vacunar.

Segons l'índex de cobertures vacunals, l'any 2011 s'han posat la primera dosi de la triple vírica el 95,2% dels infants de 12 mesos i la segona dosi -als 4 anys- el 89,2%.

Malalties de transmissió sexual

La vigilància epidemiològica és només una de les funcions de l'Agència de Salut Pública, també se centren en protegir les infeccions a través de control de l'aigua, els aliments i el medi ambient, també treballen en la vessant de promoure la salut i en vetllar per la prevenció. Camps ha detallat que un dels tipus de malalties en el que han posat el focus són les de transmissió sexual perquè hi ha una sensació que podrien augmentar els casos d'algunes infeccions de malalties com la sífilis. El que ha disminuït al llarg del 2011 han estat les malalties derivades del consum alimentari com la brucel·losi o bacteris com la legionel·la.