L'alcalde de Boadella acusa el Consell Comarcal de fer una interpretació 'parcial i interessada' de l'estudi eòlic

Segons Santos només s'ha explicat el contingut que fa referència a l'àrea compresa al voltant del corredor d'infraestructures

L'estudi elaborat per l'Institut Cerdà sobre la implantació de parcs eòlics a l'Alt Empordà va rebre ahir el vistiplau majoritari del Consell d'Alcaldes. El document proposa instal·lar, com a sector prioritari, els futurs aerogeneradors en dotze municipis situats a tocar del corredor viari de l'AP-7 entre Figueres i la Jonquera.

De tots els alcaldes presents al Consell, només el de Boadella i les Escaules, Emili Santos, va votar en contra de l'estudi Cerdà. L'alcalde ha defensat la seva posició dient que, fins ara, el Consell Comarcal ha fet una interpretació 'parcial' –i en ocasions 'interessada'- del document. Segons Santos, a l'hora d'explicar-ne el contingut, el Consell només ha parlat de l'àrea compresa al voltant del corredor d'infraestructures.

Tot i això, l'estudi Cerdà també recull un altre sector alternatiu, on es podrien situar parcs eòlics en cas que el prioritari resultés insuficient. Aquest segon sector, situat en una zona propera a l'Albera, permetria la instal·lació de nous parcs amb un màxim de 260 megavats (MW) de potència conjunta. Segons sosté Santos, precisament aquesta àrea complementària 'coincideix bàsicament amb la proposta que recull el mapa eòlic de la Generalitat'.

L'alcalde de Boadella critica que gairebé no s'hagi parlat d'aquest sector, i augura que a la llarga serà necessari implantar-hi aerogeneradors, perquè el corredor de l'AP-7 quedarà petit. 'El Consell preveu que els parcs que s'instal·lin al voltant de l'autopista arribin a cobrir el 10% del consum energètic de l'Empordà, però Europa demana que per al 2020 aquest percentatge sigui del 20%; per tant, no n'hi haurà prou', sosté Santos.

L'alcalde de Boadella i les Escaules també ressalta que el mapa eòlic de la Generalitat no abraça l'àrea de l'Albera, tot i que el Consell Comarcal ho hagi criticat. 'La zona proposada per la Generalitat no toca el massís', ha explicat Emili Santos.

Per últim, l'alcalde també indica que tot i que el Consell proposi gestionar ell mateix les indemnitzacions que es paguin per construir els parcs, 'en els darrers dies aquesta proposta no s'ha ni comentat'. Per això, Santos sosté que el seu vot en contra està plenament justificat, perquè a l'hora de defensar la seva proposta davant la Direcció General d'Energia, 'el Consell Comarcal actuarà de manera sectorial, i només prendrà en consideració aquells punts de l'estudi que li interessen'.

Res a veure amb el càrrec

A més de ser alcalde de Boadella i les Escaules, es dóna la coincidència que Emili Santos (ICV) també és el delegat territorial de Medi Ambient. Ell mateix, però, ha negat que en el moment d'emetre el seu vot, aquest càrrec hagi pesat a l'hora de fer decantar la balança cap al 'no'. 'No té res a veure una cosa amb l'altra, sé diferenciar perfectament els càrrecs', ha indicat. I ha conclòs: 'I com a alcalde, jo no puc defensar de cap manera la proposta del Consell Comarcal'.