L'Alt Empordà critica que el mapa eòlic afecti l'Albera i augura 'problemes' si tiren endavant els parcs en tramitació

El document de la Generalitat només contempla els municipis de La Jonquera, Agullana i Capmany

El nou mapa per a la instal·lació de parcs eòlics, que ahir va fer públic la Generalitat, situa l'Alt Empordà com la comarca amb més capacitat de producció. En total, des d'ara i fins al 2015 s'hi podran instal·lar fins a 200 megawatts de producció, que es reparteixen en set municipis (Agullana, Masarac, Cantallops, Sant Climent Sescebes, la Jonquera, Espolla i Capmany). L'anunci del Govern d'establir aquesta àrea com a desenvolupament prioritari arriba només una setmana més tard que el Consell Comarcal de l'Alt Empordà fes públics els resultats de l'estudi elaborat per l'Institut Cerdà. El document apostava per situar els molins concentrats en dotze pobles, situats entre Figueres i la Jonquera i a tocar del corredor viari de l'autopista AP-7.

El mapa eòlic que ha fet públic la Generalitat només contempla tres d'aquests municipis: la Jonquera, Agullana i Capmany. La resta, no figuren en l'estudi elaborat per l'Institut Cerdà. Aquest document, encarregat pel Consell Comarcal, el CILMA i l'Ajuntament de Figueres, ja es va presentar als alcaldes i ha de rebre el vistiplau definitiu dimarts vinent, durant un ple extraordinari. La presidenta del Consell Comarcal, Consol Cantenys, s'ha mostrat 'preocupada' perquè la Generalitat ha inclòs al seu mapa municipis a tocar de l'Albera. 'Aquesta proposta em preocupa perquè a priori va en contra dels criteris de preservació del paisatge; la serralada és un lloc sensible i caldrà analitzar a fons on es voldran ubicar els parcs', ha assenyalat la presidenta.

A més d'aquest punt de discrepància, n'hi ha un altre que també genera inquietud a la comarca. El fet que la definició de les zones prioritàries no inclou els parcs que estan aprovats. En aquest punt, Consol Cantenys s'ha mostrat taxativa. La presidenta ha pronosticat que hi haurà 'problemes' al territori si es decideixen tirar endavant parcs com els de Tramuntana o Molinars (a Colera i Portbou) i el de la serra del Terraprim (a Ventalló). 'A l'Alt Empordà, si sumem tots els parcs que hi ha en tramitació i la capacitat de producció del nou mapa eòlic, ens surten uns 400 megavats; això és excessiu', ha dit la presidenta. I ha afegit: 'A més, també caldrà veure de quina manera es tiraran endavant els parcs projectats, ja que molts compten amb un ampli rebuig del territori'.

El mapa que la Generalitat ha posat sobre la taula deixa molt clar que, fora de les zones prioritàries, no es podrà construir cap parc de més de cinc aerogeneradors o de 10 MW de potència. Això representa, però, que els miniparcs eòlics sí que es podran instal·lar en altres terrenys. En aquest sentit, Cantenys ha volgut recordar que tot l'Alt Empordà rebutja taxativament el projecte de Gamesa (que volia construir 64 molins repartits en 32 municipis).

Anar a la una

Els municipis inclosos dins el mapa eòlic de la Generalitat disposen ara d'un termini de deu dies per fer arribar suggeriments al Govern. Cantenys ja ha avançat que la intenció és que el Consell Comarcal sigui l'encarregada de recollir les propostes dels pobles, i que les aplegui per fer-les arribar a la Generalitat juntament amb les conclusions de l'estudi elaborat per l'Institut Cerdà. 'Nosaltres continuarem amb el procés iniciat per aprovar l'estudi, que compta amb el suport unitari dels alcaldes', ha ressaltat Cantenys. La presidenta també s'ha mostrat esperançada perquè el diàleg amb Energia sigui fructífer 'i s'escolti el territori'.

En aquest punt, Cantenys ha ressaltat que la Generalitat també ha coincidit amb la visió de no estendre els parcs eòlics arreu de l'Empordà (la zona prioritària delimita una àrea concreta) i ha valorat positivament que, a l'hora d'adjudicar els projectes, s'hagi garantit la presència dels consells comarcals entre el jurat que decidirà les empreses guanyadores.

ICV defensa la nova ordenació i l'estudi Cerdà

El grup d'Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) ha defensat aquest matí el desplegament fins el 2015 de les zones prioritàries, i el fet de combinar-lo amb un desplegament de l'energia eòlica de baixa intensitat en la resta del territori. En aquest sentit, la presentació de l'informe de l'Institut Cerdà encarregat pel Consell Comarcal de l'Alt Empordà 'permet  avançar amb nous aprofitaments eòlics de més baixa intensitat, amb menys aerogeneradors i de potències menors, en espais que no són zona prioritària i en els quals hi ha  consens amb el territori' apunten els ecosocialistes.

En aquest sentit, ICV apunta que ambdós instruments han de permetre un ràpid desplegament de les energies renovables a l'Alt Empordà, un fet due qualifiquen de ser 'una assignatura en la qual Catalunya, que havia estat una comunitat pionera, ha de recuperar el seu lideratge, més justificat ara que mai, en la lluita contra el canvi climàtic'.
 
 
  • La presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà, Consol Cantenys, pronostica 'problemes' si tiren endavant els parcs que hi ha en tramitació a la comarca