Vila qualifica el mapa eòlic 'd'absolut despropòsit' i diu que la Generalitat ha pres el pèl al territori

El mapa del Govern només inclou 3 municipis i abraça zones de l'Albera

Oposició frontal. Aquesta és la postura que ha adoptat l'alcalde de Figueres, Santi Vila (CiU), en referència al nou mapa eòlic de Catalunya. L'alcalde ha dit que la zona escollida pel Govern, que inclou set municipis, tomba tota la feina que ha fet fins ara el territori. Segons Vila, l'informe elaborat per l'Institut Cerdà havia aconseguit 'fer possible el consens' a l'hora de situar els parcs sobre el plànol i, a més, també comptava amb el vistiplau dels moviments ecologistes 'perquè es preservava el territori'.

Aquest informe, encarregat pel Consell Comarcal, el CILMA i l'Ajuntament de Figueres, proposa situar els futurs parcs al llarg de l'eix viari de l'autopista AP-7 entre Figueres i la Jonquera. El document aposta per concentrar els molins en dotze municipis, i preveu que els aerogeneradors que s'hi instal·lin puguin arribar a sumar un màxim de 265 megavats (MW) de potència, l'equivalent al 10% del consum energètic de la comarca.

El mapa que ha posat el Govern sobre la taula, per contra, només inclou tres d'aquests dotze municipis i abraça zones de l'Albera. Pel que fa a la capacitat de producció, preveu que l'Alt Empordà sigui la comarca que la tingui més alta de Catalunya, amb un total de 200 MW des d'ara i fins al 2015. L'alcalde de Figueres considera que el nou mapa és un 'absolut despropòsit' i un menyspreu cap al territori. 'Es donarà la paradoxa que el plantejament de la Generalitat, que garanteix menys capacitat de producció, se'ns farà malbé la comarca', sosté Vila. 'Hem fet un gran esforç per buscar el consens a l'hora de produir energia eòlica, que no s'ha tingut en compte i ens han fet perdre el temps, perquè no es garanteix que es preservi totalment la carena de l'Albera', ha indicat l'alcalde de Figueres.

Plantar cara

Per això, Santi Vila ha fet una crida a 'plantar cara' al nou mapa eòlic. 'Nosaltres, insisteixo, hem fet una reflexió que garanteix la capacitat de l'Empordà per acollir molins de vent, però els hem ordenat al voltant del corredor d'infraestructures', ha assegurat l'alcalde. I ha afegit: 'La conselleria ha d'entendre que li hem facilitat la feina i, a més, sense posar en risc els valors de paisatge que tenim'. L'alcalde de Figueres avança que la lluita contra el planejament dels aerogeneradors s'ha de fer des dels despatxos. 'En el moment en què surti el mapa publicat, hem de fer crítica política i administrativa, fent valer l'informe que s'ha encarregat des del territori i demanant diàleg', ha indicat Santi Vila.

Respecte al fet que el nou mapa eòlic no inclogui els parcs que ja han estat aprovats, Santi Vila ha dit que no troba aquest extrem 'especialment desafortunat'. Segons ha declarat: 'Estic d'acord en què no es pot legislar retrospectivament, però crec que és una pena que estant en condicions de garantir la mateixa aportació, se'ns menyspreï d'aquesta manera la reflexió feta des de l'Alt Empordà'. L'Ajuntament de Figueres ja treballa per presentar les corresponents al·legacions al mapa eòlic de Catalunya, amb l'objectiu de variar la proposta de la Generalitat a la comarca de l'Alt Empordà i que s'accepti la del Consell Comarcal.

Perplexitat absoluta

A part de les raons tècniques, des del consistori de la capital altempordanesa s’ha rebut la decisió amb perplexitat ja què, coincidint amb el Consell d’Alcaldes d’aquesta setmana, en una trobadael director de Canvi Climàtic, Frederico Ximeno, va exposar al regidor de Medi Ambient, Richard Elelman (ICV), la bona predisposició de la Generalitat de Catalunya per acceptar els acords arribats en l’últim Consell d’Alcaldes. En aquest sentit, l'ecosocialista proposa 's’organitzi una trobada amb tots els actors implicats en la instal·lació de parcs eòlics a l’Alt Empordà per arribar a un consens. Tots coincidim en la necessitat d’establir punts de captació d’energia eòlica. No obstant, també es cert que la proposta del territori crea més MW que la proposta de la Generalitat de Catalunya', ha dit.
  • L'alcalde de Figueres, Santi Vila, qualifica el mapa eòlic de Catalunya com un 'absolut despropòsit' i diu que no s'han tingut en compte les conclusions de l'informe Cerdà