L'Alt Empordà delimita la instal·lació de parcs eòlics al llarg de l'autopista AP-7 entre Figueres i la Jonquera

La proposta del Consell Comarcal ennumera 12 municipis on s'hi podrien instal·lar els molins

L'Alt Empordà s'ha convertir en la primera comarca que decideix, des del territori, on es vol que s'implantin els futurs parcs eòlics. El Consell Comarcal ha donat a conèixer aquest dimarts, partint d'un informe tècnic, quina és l'opció escollida a l'hora d'instal·lar futurs aerogeneradors al territori. L'informe, elaborat per l'Institut Cerdà, ha analitzat quins són els sectors més proclius a acollir els aerogeneradors. El document ha proposat set alternatives, dues de les quals es trobaven en espais protegits i que ja s'han rebutjat d'entrada. A partir d'aquesta llista, el Consell Comarcal ha escollit una zona d'implantació prioritària.

L'opció escollida, que ja s'ha donat a conèixer al consell d'alcaldes, situa els futurs parcs eòlics al llarg del corredor de l'autopista AP-7 entre Figueres i la Jonquera. La proposta escollida engloba dotze termes municipals i descarta, per tant, disseminar els aerogeneradors arreu de la plana empordanesa. El sector escollit permet la implantació de diversos parcs, majoritàriament de mida mitjana, que sumarien una potència d'entre 195 i 265 MW. 'Això suposaria generar gairebé el 10% del consum energètic de l'Alt Empordà, ha ressaltat la presidenta del consell, Consol Cantenys. Al voltant d'aquest sector prioritari, el Consell també ha identificat altres zones que podrien ser complementàries o alternatives a les inicialment proposades.

La presidenta ha explicat que la proposta del Consell se sotmetrà a votació definitiva d'aquí a quinze dies entre tots els alcaldes de l'Alt Empordà. Cantenys ja ha avançat, però, que aquest dimarts molts d'ells ja han vist l'elecció amb bons ulls. Després, el Consell elaborarà un document definitiu i el trametrà a la Generalitat perquè l'inclogui en el futur decret que ha de delimitar les zones prioritàries d'instal·lació d'aerogeneradors a Catalunya. 'La nostra intenció és fer pressió perquè es tinguin en compte les prioritats del territori', ha indicat Cantenys.

Model de gestió comarcal

A més d'escollir el territori d'implantació, la proposta del Consell també inclou desenvolupar un model de gestió comarcal de l'energia eòlica. Entre d'altres, aquest inclou que sigui el mateix territori qui es faci càrrec de gestionar les compensacions econòmiques per a la instal·lació d'aerogeneradors. 'El que es tracta és que, a l'hora d'implantar el model, tinguem una concepció comarcal conjunta', ressalta la presidenta. En referència als projectes de parcs eòlics que ja hi ha ara en marxa, el Consell Comarcal ha indicat que la seva preferència seria que s'instal·lessin dins la zona prioritària. Tot i això, la presidenta també admet que aquest és un dels punts que s'haurà de debatre amb els alcaldes.

Gamesa, descartada

'El que volem és un model concentrat en contra d'un de dispers', ha declarat la presidenta. La proposta escollida, doncs, s'oposa a què es tiri endavant el projecte de miniparcs eòlics a l'Alt Empordà que impulsa Gamesa. La intenció de l'empresa era instal·lar 64 aerogeneradors repartits arreu de 32 municipis. Consol Cantenys ha explicat que, des del Consell, es concep aquest projecte com el 'd'un únic parc extensiu al territori'.
  • Consol Cantenys explica que la comarca aposta per les energies renovables
  • La presidenta del Consell Comarcal ennumera on podrien anar situats els molins