La Planeta presenta 'Fa una mica de soroll', un text de l'argentina Romina Paula

L'actor gironí Albert Prat s'estrena com a director amb aquesta obra, que també es podrà veure a la Sala Atrium de Barcelona

La història té lloc a una casa on dos germans viuen pràcticament aïllats de l'exterior. Fa tres mesos que se'ls ha mort la mare però pràcticament no en parlen. Són dues persones introvertides que, vistos des de fora, són estranys però que tenen les seves pròpies regles de funcionament. La seva monòtona vida es veu alterada per l'arribada d'una cosina que fa quinze anys que no veuen. Entre els tres, es genera un particular triangle (els dos germans se senten atrets per la cosina) i la noia els fa aflorar "fantasmes" sobre la mort de la mare.

Aquest és el fil conductor de l'obra escrita per la dramaturga argentina Romina Paula, que va estar al festival Temporada Alta del 2011 presentant el seu darrer treball, titulat 'El tiempo todo entenro'. Amb només 31 anys, Paula ja ha publicat dues noveles i és un de les dramaturgues reconegudes de Buenos Aires.

Ara, l'actor Albert Prat s'estrena en la faceta de director. Prat i Paula es van conèixer a Buenos Aires quan l'actor gironí interpretava 'Tot', de Rafael Spregelburd. Allà, Prat va veure la darrera obra de la dramaturga i va quedar captivat. "M'agrada com escriu, m'atrau", ha reconegut Prat. Per això, li va demanar personalment que li passés alguns textos, d'entre els quals ha decidit traduir (juntament amb Rita Peré) i dirigir 'Algo de ruido hace' ('Fa una mica de soroll', en la traducció catalana).

El text s'inspira en un relat breu de Borges -titulat 'La intrusa'- però Prat ha destacat que les adaptacions de la dramaturga argentina són "molt lliures". A més, també ha remarcat que la història és "fàcilment exportable" i que només han hagut de canviar la localització -de la Pampa argentina al Delte de l'Ebre- però que el text roman intacte.

L'obra està produïda per la Sala La Planeta i es podrà veure aquest divendres i dissabte. Posteriorment, farà gira a la Sala Atrium del 6 al 17 de juny. L'autora del text tindrà ocasió de veure la versió en català de la seva obra ja que l'estada a Barcelona coincideix amb l'edició de la seva segona novel·la - 'Agosto'-, que es presenta a la ciutat comtal en les mateixes dates.

Darrera de la creació de l'obra hi ha la companyia Ruta 40, formada el 2011 pel mateix Albert Prat i els dos actors protagonistes de l'obra (Sergi Torrecilla i Alberto Díaz). El repartiment el completa Paula Blanco, que interpreta el paper de la cosina. Està previst que el muntatge es torni a programar a la Planeta coincidint amb l'edició del Temporada Alta d'aquest any.