Els sindicats alerten que tancar Montilivi 'massificarà' els centres i augmentarà els conflictes

Denuncien que Justícia de donar "instruccions" per contenir el número de joves interns

Representants dels sindicats UGT, CCOO, CATAC i CSIF han comparegut aquest divendres en roda de premsa conjunta per denunciar el tancament d'aquests dos centres de menors. El Departament de Justícia assegura que es fa per "motius d'eficiència" i perquè hi ha hagut un descens global de joves internats i aquests dos centres estaven per sota de la seva capacitat.

Els sindicats han qualificat de "mentida" l'argument del descens d'interns i han assegurat que actualment els centres de menors estan en una capacitat que ronda el 90%. De fet, han acusat la conselleria d'haver "tergiversat" les dades. Els sindicats consideren que la decisió de tancar aquests dos centres de menors i reagrupar els joves interns en els altres cinc equipaments comportarà una "massificació" d'aquests centres i dificultarà la tasca dels professionals. "Si només pots fer vigilància i estar pendent que no es barallin, no pots estar educant", ha alertat Esther Morales, d'UGT.

Per la seva banda, Santi Bayo, de CATAC, ha alertat que la "massificació" que preveu que hi hagi als centres "suposarà un augment de conflictes entre joves interns" i "redueix a la mínima expressió el treball fet pels professionals dels centres".

A més, els representants sindicats han alertat que aquests tancaments suposaran un "punt d'inflexió molt significatiu en la història de la justícia juvenil a Catalunya", segons Paco Garrido, de CCOO, que ha advertit d'una "ruptura històrica del model de justícia juvenil".

També consideren que hi està havent "improvisació" per part del Departament de Justícia a l'hora de prendre aquesta decisió i han apuntat que un dels motius del tancament podria ser per "raons patrimonials". Morales creu que els dos edificis, el de Montilivi i els Til·lers, són els més "apetitosos" per fer "venda de patrimoni".

Els sindicats també han denunciat que des del Departament de Justícia s'han donat instruccions als tècnics que elaboren informes de valoracions sobre els menors que es fan arribar a jutges i fiscals per a "accelerar" i ser més "flexibles" a l'hora de recomanar desinternaments de menors, així com ser "molt curosos a l'hora de proposar mesures de tancament en centres de justícia juvenil".

Morales ha assegurat que el departament vol un "número màxim" de joves per centres i que això provoca que hi hagi "joves amb delictes greus que en aquests moments estan al carrer" i que "no hi ha un treball sobre aquesta gent". Per això, ha advertit que "són un doble perill, perquè han fet un delicte i no han vist resposta per part de la justícia".

Des de CSIF, Chistian Pérez ha advertit de les possibles conseqüències del tancament dels dos centres per als seus treballadors, 122 propis de la Generalitat i 90 d'empreses externes. "No hi ha cap compromís per part de l'administració que siguin recol·locats", ha denunciat.