ERC demana que Justícia no tanqui el centre de menors Montilivi de Girona

que el tancament d’aquest centre suposaria fer un pas enrere en la reinserció de joves

Capdevila ha afegit que "en cap cas, la reinserció i educació dels joves ha de girar i ha d’estar supeditada a principis econòmics resultadistes, tal i com diu Justícia, ja que la millor inversió de futur per tota la societat és l’atenció als nens i joves en una etapa molt decisiva en la seva vida". La diputada republicana ha remarcat que amb el tancament, i amb la reubicació dels joves a altres centres catalans, lluny de Girona, no es compleix el contingut de la llei 5/2000, que remarca la necessitat que els joves compleixin les mesures prop del seu lloc de residència. "Si aquests joves es veuen desplaçats a altres centres, estaran més lluny de les seves famílies, qüestió bàsica en la seva reinserció. La distància fins a Barcelona no és llunyana per a qui té mitjans, però les dificultats de contacte són molt més dificultoses, tant per les visites com pel treball, ja que la majoria de famílies tenen unes condicions econòmiques molt deficitàries", ha explicat.   
 
Amb el tancament del centre Montilivi també es veurà afectada la proximitat amb el jutjat, amb el col·legi d’advocats o la incorporació a recursos normalitzats.
 
Capdevila ha explicat que des de Girona s’ha treballat molt els últims anys  per a la inserció de joves, i tenint en compte que ja fa uns mesos es va tancar un mòdul, i que, per altra part, el pis d’inserció té places molt limitades i no pot assumir les funcions del centre, el tancament del Centre Educatiu Montilivi comportaria un retrocés amb tot el que s’ha aconseguit al llarg de molts anys.
 
Els programes de justícia juvenil han patit en sols dos anys un decreixement del 40% (de 43,5 milions d’euros el 2010 a 30,9 milions d’euros el 2012). Esquerra assegura no creure's les dades que dóna la conselleria de Justícia (4milions d’euros de manteniment del Centre Montilivi). "El cost dels internats i el personal que els ha d’atendre seran els mateixos. Presentarem preguntes al Parlament per a què a veure aquest possible maquillatge dels números que fa el Govern", apunten.