'No marxarem del Rectorat si no ens vénen a treure per la força'

Els estudiants de la UdG mantenen la tancada i denuncien que la rectora els "criminalitza"

Els estudiants mantenen el seu pols de força amb l'equip directiu de la UdG i no acaten l'ultimàtum que els ha donat. En un comunicat de dijous al vespre, tots els òrgans de govern van "exigir" als estudiants que abandonessin l'ocupació -que qualifiquen "d'il·legal i antidemocràtica"- i també alertaven que donaven tot el suport a la rectora si decidia requerir el suport dels Mossos d'Esquadra per fer-los fora.

Davant d'aquesta situació, els estudiants han replicat al rectorat que no pensen marxar. "No marxarem pel nostre propi peu, si volen que ens treguin per la força", ha afirmat el portaveu del SEPC a Girona, Jordi Alemany. Segons ha avançat, els estudiants pensen oposar resistència passiva davant un possible desallotjament per part dels Mossos.  Aquest matí, per tercer dia consecutiu, els treballadors no han pogut accedir a l'edifici del rectorat, que està ocupat pels estudiants des de dimarts a la tarda.

Els estudiants han defensat aquest migdia que la tancada és "legítima" i que els està servint per negociar aspectes amb l'equip de direcció que, segons asseguren, no han pogut tractar "per vies democràtiques" durant el curs. "No estem aquí perquè vulguem sinó perquè ens hi ha portat l'acció del rectorat, que no ens ha fet cas durant tot el curs i les vies democràtiques s'han extingit", ha afirmat el coordinador del Consell d'Estudiants, Isaac Pérez.

Els estudiants també han lamentat que, poques hores després de l'ocupació, el rectorat assegurés que volia negociar amb els estudiants i que descartava l'ús de la força per fer-los marxar i que, ara, hagi canviat de parer. "Ens sentim enganyats", ha dit Alemany, que assegura que han conegut pels mitjans de comunicació l'ultimàtum que els ha donat la rectora. A més, també han lamentat que se'ls "criminalitzi" per dur a terme aquesta tancada i han remarcat que no han destrossat res de l'edifici, que és una ocupació pacífica i que no hi ha cap problema amb el personal de seguretat privada que custodia l'edifici des de dins. 

Postures enfrontades

El portaveu del SEPC, Jordi Alemany, ha assegurat que si el rectorat no torna a negociar amb ells mantindran la tancada de manera indefinida. En canvi, la postura dels òrgans de govern és inversa: primer demanen als estudiants que aixequin el bloqueig a l'edifici i, després, asseguren que negociaran amb ells els punts que reclamen.

En l'origen de la protesta hi ha la voluntat dels joves de què la rectora prengui per escrit uns compromisos que, entre d'altres, passen per no aplicar les retallades marcades per l'executiu català i espanyol, no augmentar les taxes, no acomiadar més personal i un posicionament públic a favor dels encausats de la UdG.

Mentre va durar la negociació, Alemany ha explicat que es van fer alguns passos i que, entre d'altres, el rectorat es va avenir a no crear un consell assessor -un òrgan extern de nova creació- i, fins i tot, la rectora hauria accedit a comprometre's per escrit que, en cas de ser citada pel cas de les càrregues policials del desembre, no declararia en contra dels cinc encausats. No obstant això, amb les negociacions aturades, aquests punts no s'han acabat de decidir.

Els joves asseguren que amb el pas dels dies tenen "més força" perquè a la protesta també s'hi ha sumat Personal d'Administració i Serveis (PAS) i alguns professors.