El Rectorat de la UdG demana la 'immediata desocupació' de l'edifici

Descarten enviar la policia · L'equip de direcció rebutja l'augment de les taxes i argumenta que és una decisió "aliena" a la universitat

L'equip de direcció de la Universitat de Girona ha fet el primer pronunciament públic des que aquest matí, a primera hora, els estudiants han decidit barrar el pas i mantenir-se tancats dins l'edifici del rectorat, on han passat la nit. Això ha impedit a treballadors i docents anar al seu lloc de treball i el rectorat, de manera provisional, ha buscat altres dependències perquè els treballadors puguin fer la seva feina.

El vicerector de Planificació i Qualitat, Martí Casadesús, ha estat l'encarregat de llegir un comunicat que, com a primer punt, exposa el desacord del rectorat amb la tancada, que qualifiquen "d'il·legal" per impedir el dret dels treballadors a accedir al seu lloc de feina. A més, han remarcat que membres de l'equip de direcció de la UdG han intentat entrar a l'edifici "de manera pacífica" i mirant de parlar amb els estudiants però que se'ls ha impedit l'accés.

Els estudiants que mantenen la tancada demanen a la rectora un posicionament públic i per escrit en diversos aspectes. Per una banda, es demana que no s'apugin les taxes i que la UdG sigui "insubmisa" i no apliqui les retallades. També es demana que no s'acomiadi personal, a més de demanar un posicionament públic contra la càrrega dels Mossos el passat desembre durant la inauguració del curs, que va acabar amb cinc estudiants imputats.

En el comunicat, el rectorat ha afegit un punt que expressa explícitament "el seu rebuig" a l'augment de taxes que l'Estat ha marcat a través d'un Reial Decret. Ara bé, Casadesús ha sostingut que és una mesura "aliena" a la universitat i que no hi poden fer res per retirar-lo. "Ens demanen que retirem el reial decret però no depèn de nosaltres, el que sí podem fer és mostrar la nostra posició contrària, com fan els estudiants i treballadors", ha explicat Casadesús, que ha avançat que aquest mateix dimecres la rectora, Anna Maria Geli, ha exposat aquest rebuig a l'augment de taxes en el marc de la Conferència de Rectors de les Universitats Espanyoles (CRUE) a Madrid.

Per això, des de l'equip directiu entenen que els estudiants han de donar-se per satisfets amb el comunicat, on també es fa una defensa de "tots els membres de la comunitat universitària". Tot i això, el comunicat no entra a valorar els incidents del passat desembre quan els Mossos d'Esquadra van carregar contra estudiants pels aldarulls durant la inauguració oficial del curs, on assistia el president del Govern, Artur Mas. Preguntat sobre això, Casadesús ha sostingut que la rectora "ja ha fet una defensa de tota la comunitat" en una carta que va adreçar a tota la comunitat universitària aquest dilluns.

Segons ha destacat Casadesús, no es plantegen demanar la intervenció de la policia sinó que confien que hi haurà un desallotjament "pacífic". També han mostrat la seva voluntat de continuar el diàleg "de manera permanent".

Els estudiants disposen del comunicat, que els ha fet arribar el Síndic de la universitat, i volen debatre'n el contingut en assemblea per decidir si mantenen la tancada.