Els turistes russos es gastaran 1.500 milions d'euros aquest any a Catalunya

La Generalitat preveu que arribin un 40% més de turistes d'aquest país i que, a més, creixi la seva despesa

El turista rus és un dels mercats emergents a Catalunya. Segons dades de la direcció general de Turisme, l'any passat van visitar el nostre país gairebé 600.000 russos. Després d'anys que la Costa Brava havia acollit la gran majoria d'aquests turistes -que principalment venien atrets per l'oferta de sol i platja-, la Costa Daurada ha desbancat el litoral gironí i s'ha convertit en la destinació predilecta d'aquests turistes.

Segons les dades de l'agència estatal d'aviació russa, aquest 2012 hi haurà un 70% més de vols entre Catalunya i Rússia. Per això, el Govern calcula que, com a mínim, hi haurà un increment del 40% dels visitants (ja que pot ser no tots els avions van plens) respecte el 2011, situant la xifra total entorn dels 750.000. Les previsions a dos anys ja situarien en un milió els visitants procedents de Rússia. Actualment, hi ha connexions aèries entre Girona, Barcelona i Reus amb una quinzena d'aeroports russos.

Pel que fa a la despesa mitjana de cada turista, actualment se situa en 164 euros diaris, el que significa una despesa mitjana per estada i viatger de 1.500 euros. En total, els turistes russos van deixar a Catalunya 680 MEUR el 2011. Segons les dades anunciades per la directora general de Turisme, Marian Muro, la despesa global augmentarà un 120% aquest any i se situarà en 1.500 MEUR.

Aquestes dades s'han donat a conèixer durant la presentació del congrés anual de l'operador turístic rus Tez Tour que, enguany, el celebra a Lloret de Mar (Selva), on hi participen 150  operadors turístics. Aprofitant l'esdeveniment, el Patronat de Turisme de Girona també ha organitzat un viatge de premsa per a periodistes russos i un seguit d'activitats per mostrar als operadors turístics les opcions de la Costa Brava i les comarques gironines. L'objectiu és que aquests professionals coneguin de primera mà el producte que, després, venen als ciutadans russos.

El director general de Tez Tour Rússia, Vladimir Kaganer, ha explicat que preveuen que els turistes russos que rep Catalunya augmentin fins a un 60% aquest any.  A més, concretament, aquest operador turístic -que treballa amb un client més elitista- preveu doblar la xifra de turistes russos que portarà a Catalunya.

El director comercial de Tez Tour a Espanya, Eugeni Vasilieu, ha destacat del turista rus que és un client que acostuma a repetir si la destinació li agrada i que és conegut perquè "gasta molt". Vasilieu ha destacat que no venen només en busca del sol i la platja sinó que tenen un gran interès pel patrimoni històric i cultural i, per això, llocs lligats amb Dalí o Gaudí són de visita obligada per a ells.

Costa Daurada vs Costa Brava

"La Costa Daurada té una planta hotelera més moderna i Port Aventura és un gran atractiu per al públic familiar", ha destacat el director comercial de Tez Tour a Espanya, Eugeni Vasilieu, que reconeix que la majoria de turistes escullen aquesta zona. No obstant això, Vasilieu ha assegurat que la "batalla no està perduda" per a la Costa Brava ja que, darrerament, aquesta destinació pren més força perquè el turista la troba "més autèntica". "A Salou se senten un turista més però si van, per exemple, a Tossa es barregen amb la gent del país i se senten catalans, és més autèntic", ha destacat.

Per això, un dels objectius del Patronat de Turisme de Girona és recuperar el lideratge que, dues dècades enrere, havia tingut la Costa Brava en captació de turistes russos. "Reforçarem estratègies per tornar a posar-nos al capdavant perquè tenim moltes coses més a oferir a banda del sol i platja", ha assegurat el president del Patronat, Jaume Torramadé.

Segons dades de la direcció general de Turisme, després d'aquestes dues destinacions, el turista rus escull o bé el Maresme o, per últim, la ciutat de Barcelona. La directora general de Turisme, Marian Muro, ha explicat que en la última fira de turisme de Moscou van descobrir un nou format que demandaven els turistes russos. Si habitualment venen per estades de deu dies a llocs de costa, ara també demanden estades de tres a cinc dies a la ciutat de Barcelona, especialment atrets per l'oferta cultural i les compres.

Aquesta nova modalitat de viatge també ha contribuït a preveure un augment espectacular de la despesa del turisme rus a Catalunya per aquest any, segons ha declarat la director general de Turisme.