Girona prioritzarà els infants vulnerables o amb pares que treballin si les escoles bressol poden reobrir al juny

La ciutat ha garantit beques menjador a 160 infants

L'Ajuntament de Girona ha explicat avui què es el que s'ha fet des de l'àrea d'Educació durant la pandèmia. La regidora d'Educació, Esports i Seguretat en el treball, Eva Palau, n'ha destacades algunes. Per exemple, s'han garantit beques menjador per a 160 infants de les escoles bressol (s'hi han destinat 25.600 euros) o s'han repartit 2.588 targetes moneder als domicilis de les famílies amb escolars de primària que tenen ajudes de menjador.

A més, per assegurar-se el seguiment del curs a distància, s'han distribuït 793 dossiers a primària, 26 a secundària, fins a 585 lots amb material fungible (llapis, colors, llibretes) i més de 150 ordinadors a alumnes (tant dels mateixos centres com propietat del consistori). A més, l'Ajuntament ha destinat 5.180 euros a comprar tauletes i connexions per a alumnes que cursen finals de cicle. En conjunt, totes les actuacions han suposat una despesa de 56.400 euros.

Les escoles bressol, al juny

Eva Palau també ha explicat que, seguint les directrius d'Educació, la preinscripció a les escoles començarà el 13 de maig. Serà telemàtica, però la regidora ja ha dit que es posaran "tots els esforços que calgui" per garantir que cap nen se'n quedi fora. A més, també ha explicat que, pel que fa als empadronaments que no coincideixin amb el DNI, no caldrà que els pares facin cap gestió per demostrar allà on viuen, perquè ja ho faran internament entre el Departament i el consistori.

Si bé encara no se saben les places que s'ofertaran a la ciutat, Palau sí que ha avançat que la matrícula –que es farà al juny- serà presencial, però que es garantiran totes les mesures de seguretat als centres per prevenir contagis. Ja ha avançat, però, que insistiran al Departament a demanar la "reducció de ràtios"; en especial, arran de la pandèmia.

La regidora també ha anunciat que, si finalment les escoles poden reobrir al juny per acollir alumnes, l'Ajuntament també farà el mateix amb les llars d'infants municipals "per donar resposta a les necessitats de les famílies". Això sí, es reorganitzaran per evitar contagis. "Som conscients que no obriran amb el mateix número d'alumnes que tenien", ha explicat Eva Palau.

Per això, d'entrada, les educadores es posaran en contacte amb les famílies per demanar-los si volen dur els seus fills a l'aula o no, en cas que les llars d'infants municipals reobrin l'1 de juny. Si hi ha excés de nens, el que es farà serà prioritzar aquells de famílies vulnerables o amb els pares que treballin (i no tinguin opció per deixar-los). Es faran diferents horaris, però si els nens el fan continuat, s'hauran de dur el dinar de casa.

En relació a l'Escola de Música, Palau ha explicat que s'oferiran 623 places per al curs vinent i que no s'apujaran preus. Aquí, per garantir distàncies de cara a l'inici dels cursos, es preveuen aprofitar aules d'altres escoles i equipaments propers. A més, a la convocatòria d'ajudes que s'obrirà, es tindrà en compte també aquelles famílies l'economia de les quals s'hagi vist "greument afectada" amb el coronavirus.

Reequilibrar finances a la Fira

Finalment, Madrenas també s'ha referit a l'ERTO que ha presentat Fira de Girona. Ha dit que el lamentava "moltíssim", però que era una mesura necessària després de les anul·lacions de certàmens que hi ha hagut arran del coronavirus.

L'alcaldessa ha explicat que davant les incerteses, han decidit actuar amb "responsabilitat" i ja ha avançat que l'aplicació de l'expedient s'anirà revisant "mes a mes" per aixecar-ne la vigència tan aviat com sigui possible. També ha dit que algunes de les fires que s'han cancel·lat arran de la covid-19 es faran a finals d'any, si la situació sanitària ho permet.