Girona es queda fora de la Fase 1 de la desescalada

La consellera Vergés ja ho va insinuar dilluns a Catalunya Ràdio

[ACTUALITZAT 19H] El departament de Salut ha confirmat aquesta tarda que la Regió Sanitària de Girona no entrarà a la Fase 1 el proper dilluns 11 de maig després que ho avancés aquest diari pels voltants de les quatre de la tarda.

Només passarien a la Fase 1 tres de les nou regions sanitàries: serien les de les Terres de l'Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran.

Per tant, la de Girona no podrà entrar-hi, tal i com havia insinuat la consellera de Salut, Alba Vergés dilluns durant una entrevista a Catalunya Ràdio on ja explicava que calia "mirar molt bé" què fer amb Girona.

Això deixaria la majoria dels habitants de Catalunya en l'actual Fase 0. Vergés ha fet pública la decisió aquesta tarda en roda de premsa i ha assegurat que Girona haurà d'esperar però que potser "no cal fer-ho 15 dies. Des d'avui comencem a treballar per millorar la situació a totes les regions" . Així doncs, Girona haurà d'esperar mínim 7 dies més per veure si pot entrar en la Fase 1, moment en que es faria una nova revisió de la situació i poder entrar a partir del 18 de maig, o en el pitjor dels casos dues setmanes més quan altres regions entraran a la Fase 2, depèn de com evolucioni la pandèmia.

Quins municipis queden fora i quins entren dins la Regió Sanitària de Girona?

Girona es troba dins un risc moderat

Segons ha especificat la conselleria, s'han pres un seguit de variables per tal de determinar un índex que permet classificar les regions de manera relativa en la dificultat a curt termini per a controlar la malaltia i donar el potencial de creixement immediat de l’epidèmia (EPG).

La seva escala de valors és la següent: Per sota de 30 es parlaria de risc baix; entre 30 i 70 risc moderat; entre 71 i 100 moderat-alt i finalment més de 100 seria risc alt. Per regions sanitàries els seus índex EPG a dia d'avui són aquests:

Regió Sanitària de l'Alt Pirineu Aran: 8 (risc baix)
Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre: 18 (risc baix)
Regió Sanitària Cap de Tarragona: 21 (risc baix)
Regió Sanitària Àmbit Metropolità Nord: 38 (risc moderat)
Regió Sanitària Catalunya Central: 46 (risc moderat)
Regió Sanitària Àmbit Metropolità Sud: 58 (risc moderat)
Regió Sanitària de Lleida: 60 (risc moderat)
Regió Sanitària de Girona: 65 (risc moderat)
Barcelona ciutat: 91 (risc moderat-alt)

Vergés ha avançat que a la Regió Sanitària de Girona la darrera setmana s'ha detectat un increment del 50% de casos positius per coronavirus i que, aquests, han estat detectats principalment a les residències de gent gran repartides per la província.

La consellera ha informat que la consideració d’avançar en aquest procés d'aquests tres territoris s’ha pres en base a l’anàlisi principal de dos factors: la taxa de transmissió del virus i la incidència de nous casos en els darrers 14 dies. Pel que fa a les altres 6 regions, ha explicat que caldrà que passin uns dies més per veure l’evolució del virus: “És molt positiva a totes aquestes regions, però cal temps per consolidar la tendència i per enfortir el diàleg amb el món local", per detectar i solucionar algunes complexitats, sobretot als municipis més grans. “La setmana vinent estarem en disposició de presentar una nova proposta per aquestes regions”.

Com ha influït que es prengui la Regió Sanitària i no la província per negar la Fase 1 a Girona?

Sense víctimes mortals

Segons apunta l'agència EFE, aquesta informació també va concorda amb les dades oficials de Salut les quals apunten que només les regions sanitàries de l'Alt Pirineu i Aran i la de les comarques de les Terres de l'Ebre, on porten més d'una setmana sense registrar cap mort per coronavirus.

Segons les dades oficials del Departament de Salut analitzades per Efe, al'Alt Pirineu i Aran s'han comptabilitzat fins ara 21 morts als hospitals i 4 a les residències, un nombre que no creix des del passat 27 d'abril, mentre que a la regió sanitària de les Terres de l'Ebre s'han comptabilitzat 10 morts als hospitals i altres 7 a les residències, un nombre que també es manté invariable des de la mateixa data.

Aquestes dues regions sanitàries són les que presenten, a més, un menor nombre de contagis confirmats positius, només 10 més des del 27 d'abril a l'Alt Pirineu, i 15 a les Terres de l'Ebre, tot i que els sospitosos sí que han crescut en més de 300 a l'Alt Pirineu i en gairebé 900 a les comarques de l'Ebre.

A la resta de les set regions sanitàries en què el departament de Salutdivideix Catalunya s'han seguit produint als últims dies tant contagis com morts, especialment a les regions de Barcelona ciutat, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud i Catalunya Central.

Excés de confiança

Al llarg d'aquesta setmana moltes de les opinions giraven al voltant de que la Regió Sanitària de Girona podria entrar sense problemes a la Fase 1. La última fou l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que ahir va assegurar que preveia l'entrada a la següent fase de la desescalada, malgrat no ho va voler confirmar perquè deia voler ser "cauta".

Alguns mitjans de comunicació també van interpretar malament les paraules de Vergés en l'entrevsita a Catalunya Ràdio del dilluns, assegurant que la consellera havia assegurat al 100% que Girona aniria de cap a la Fase 1. Només El Gerió Digital va comprendre que la màxima encarregada de la sanitat a Catalunya no ho veia del tot clar.