Com ha influït que es prengui la Regió Sanitària i no la província per negar la Fase 1 a Girona?

És la regió amb un índex EPG més elevat de Catalunya després de Barcelona ciutat

Gironas'ha quedat fora de la Fase 1 de la desescalada que comença el proper dilluns 11 de maig. Amb tot, el sistema escollit per part de la Generalitat ha estat el de les regions sanitàries i no les províncies. De quina manera ha afectat això en la decisió final de mantenir els gironins confinats almenys fins el 18 de maig?

La Regió Sanitària de Girona presenta un seguit de peculiaritats que la diferencia notablement del que es defineix a nivell provincial. Per començar queden fora de la regió els pobles de la Cerdanya que conformen la província: Alp, Bolvir, Das, Ger, Guils de Cerdanya, Fontanals de Cerdanya, Isòvol, Llívia, Meranges, Puigcerdà i Urús. Aquests són, a més, uns dels municipis que menys positius i morts per coronavirus s'havien registrat al llarg de la pandèmia i que han quedat inclosos a la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran (que sí ha entrat a la Fase 1).

D'altra banda, la regió inclou un seguit de municipis del Maresme: Calella, Canet de Mar, Malgrat de Mar, Palafolls, Pineda de Mar, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Iscle de Vallalta, Sant Pol de Mar, Santa Susanna i Tordera.

A l'hora de decidir quin és el risc en cada Regió Sanitària el departament ha pres un un índex que permet classificar les regions de manera relativa en la dificultat a curt termini per a controlar la malaltia i donar el potencial de creixement immediat de l’epidèmia (EPG).

La seva escala de valors és la següent: Per sota de 30 es parlaria de baix risc; entre 30 i 70 risc moderat; entre 71 i 100 moderat-alt i finalment més de 100 seria risc alt. Per regions sanitàries els seus índex EPG a dia d'avui són aquests:

Regió Sanitària de l'Alt Pireneu Aran: 8 (risc baix)
Regió Sanitària de les Terres de l'Ebre: 18 (risc baix)
Regió Sanitària Cap de Tarragona: 21 (risc baix)
Regió Sanitària Àmbit Metropolità Nord: 38 (risc moderat)
Regió Sanitària Catalunya Central: 46 (risc moderat)
Regió Sanitària Àmbit Metropolità Sud: 58 (risc moderat)
Regió Sanitària de Lleida: 60 (risc moderat)
Regió Sanitària de Girona: 65 (risc moderat)
Barcelona ciutat: 91 (risc moderat-alt)

La consellera de Salut, Alba Vergés ha explicat aquesta tarda que a la Regió Sanitària de Girona la darrera setmana s'ha detectat un increment del 50% de casos positius per coronavirus i que, aquests, han estat detectats principalment a les residències de gent gran repartides per la província.

Així doncs, no es pot saber a ciència certa què hauria passat si en comptes de prendre com a referència la Regió Sanitària s'hagués agafat la província, però tot sembla indicar que d'haver-ho fet així, Girona el proper 11 de maig també s'hauria mantingut dins la Fase 0, ja que els indicatius EPG es troben lluny del risc baix.

Vergés també ha assegurat que es donaran "uns dies" per veure com evoluciona la situació i de cares a la setmana vinent poder fer noves propostes al Ministeri de Sanitat en cas que algun territori hagi rebaixat el seu índex EPG dins els límits acceptables.