Vergés insinua que Girona podria quedar-se fora de la fase 1 el proper 11 de maig

La consellera explica que el govern espanyol permetria desconfinar per regions sanitàries

"D'acord, ho veiem bé", ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés que li va dir Salvador Illa en plantejar que a Catalunya la gestió s'havia de fer per regions sanitàries i després d'exposar-li les situacions a les diferents zones. Tanmateix, la republicana avança que Girona podria no entrar a la fase 1 el proper 11 de març. "No descarto res" ha dit la consellera durant una entrevista amb Catalunya Ràdio on també ha afegit que caldrà "mirar-ho molt bé".

La consellera ha explicat que la manera de fer del govern espanyol és que les comunitats facin les seves propostes i ells "les miren". Ha afegit que la proposta catalana passa per la regió sanitària i no la província i que així els ho han explicat en diverses ocasions. Ha afegit que també proposen que es pugui gestionar de manera diferenciada els "casos excepcionals" que es detectin, com va passar amb la Conca d'Òdena.

En línies generals, s'ha mostrat critica amb com està prenent les decisions l'executiu estatal i ha afirmat que voldrien saber què entenen per cogovernança després de casos com el de l'ús obligatori de mascaretes al transport públic anunciat aquest cap de setmana. "Dem fem obligatori les mascaretes al transport, ho publiquem al BOE, les enviem i espavileu-vos. La sensació és de poca cogovernança i molta imposició", ha declarat.

- Quins municipis queden fora i quins dins de la Regió Sanitària de Girona?

Barcelona i l'àrea metropolitana més lluny de la fase 1

Vergés també ha assegurat que el govern espanyol no ha fet públiques totes les condicions que s'han de complir per entrar a les diferents fases del desconfinament. En aquest sentit, ha dit que no li preocupa la capacitat d'UCI i de llits enlloc del territori català però sí altres variants, com la possibilitat de detectar ràpidament tots el casos i poder-los aïllar ràpidament i el factor de la mobilitat.

Segons ha això, ha indicat que hi ha zones amb dades "claríssimes" que permeten pensar que sí podrien entrar en la fase 1 l'11 de maig com Terres de l'Ebre, Pirineu i Aran, Lleida i Tarragona, mentre que n'hi ha d'altres que són "més complicades" com Barcelona ciutat i les dues regions metropolitanes, tant la nord com la sud. En el cas de Catalunya Central ha indicat que, tot i el brot de la Conca d'Òdena, la tendència "és molt bona". En preguntar-li directament sobre sí Girona passarà amb tota seguretat a la fase 1 ha dit que "no descarta res" i ha afegit que "ho mirarem absolutament tot i mirarem bé Girona".

En tot cas, ha considerat "molt imprudent i irresponsable dir dates abans d'hora" i ha demanat al govern espanyol que tingui en compte la "gestió emocional" a l'hora d'anunciar el pla de desconfinament. Ha lamentat que aquesta "frustració" s'haurà de gestionar des de Catalunya si finalment no es compleix el calendari.

D'altra banda, ha posat en valor la màxima transparència en la informació, com ha assegurat que fa Catalunya informant també de les morts a els residències, i ha afegit que el govern espanyol "ha de fer un exercici de posar en valor aquesta informació per prendre en bones decisions".

Ara per ara, no s'arriba al 60% dels llits d'UCI ocupats per pacients amb covid-19, tot i que Vergés destaca que se supera la capacitat instal·lada normal del sistema sanitari i per això ha fet una crida a no relaxar-se.

Crítica amb l'estat d'alarma

Per últim, Vergés ha dit que és decisió dels òrgans d'ERC i "en última instància" del grup parlamentari a Madrid si votar afirmativament a una nova pròrroga de l'estat alarma. Ha explicat que ella personalment té "un punt de crítica important" en com s'ha concebut aquest, no tant en si és necessari o no per gestionar l'emergència donant unes eines determinades. I és que ha explicat que s'ha entès com "recentralització" i amb una manera de fer "que dista de la cogovernança, la col·laboració i la cooperació amb la que tant s'omplen la boca".

  • Vergés no assegura que Girona entri a la fase 1