La Diputació de Girona reclama que el desdoblament de la N-II estigui acabat el 2015

La moció ha estat aprovada per part de CiU, PSC i ERC durant el ple d'aquest matí

'Un conjunt de despropòsits', d'aquesta manera qualifica la moció el desdoblament de la N-II a les comarques gironines. El text, aprovat per unanimitat al ple de la Diputació, exigeix que les obres es reprenguin i es desencallin perquè la carretera ha d'estar desdoblada 'per evitar el col·lapse de la via i reduir la sinistralitat'.

El diputat de CiU, Albert Piñeira, ha recordat durant el ple que a dia d'avui només està enllestit un tram de vuit quilòmetres entre Fornells de la Selva i Caldes de Malavella, que les obres estan paralitzades entre Caldes i Sils i entre Sils i Maçanet i que els Pressupostos Generals de l'Estat només destinen 100.000 euros al tram entre Maçanet i Tordera quan les obres s'han de tirar endavant per acabar-les l'any 2012.

'La resta de trams entre Girona i la frontera francesa tampoc sembla que vagin a ser executats en breu', critiquen els diputats a través de la moció. Per recolzar aquesta afirmació exposen que només han adjudicat els projectes constructius d'alguns subtrams. 'Al ritme actual, el desdoblament entre Girona i la frontera francesa no serà una realitat fins a l'any 2020', lamenten.

Per aquest motiu, els tres grups amb representació al ple han aprovat la moció per instar el govern espanyol a la represa 'imminent' de les obres d'execució dels trams on estan aturades, que accelerin els processos administratius per garantir el començament de les obres en els altres trams, que assegurin una dotació pressupostària suficient i que prenguin com a 'compromís ferm' que les obres estiguin acabades en cinc anys.

Joan Pluma (PSC) ha reclamat una actuació 'ràpida i contundent' per part del govern espanyol perquè és una infraestructura necessària per a l'economia i la connectivitat de les comarques gironines. Més enllà ha anat el diputat d'ERC, Joan Planella que ha afirmat que aquest desgavell demostra que Catalunya 'no té prou sobirania per decidir sobre les infraestructures'. 'Si no ens entenem amb qui ens hi hem d'entendre, només hi ha una possibilitat: el divorci', ha conclòs Planella.

Ajuda en despeses corrents

El ple de la Diputació d'aquest dimarts ha aprovat també per unanimitat obrir les línies d'ajut als ajuntaments per un valor global de 17,3 MEUR (milions d'euros). La presentació de sol·licituds serà el 30 d'abril i així esperen poder dir abans de l'estiu als consistoris amb quants diners en subvenció podran comptar.

El president de la Diputació, Enric Vilert (ERC) ha assegurat que l'ens ha pres mesures 'anticrisi' per donar un cop de mà als governs locals. Per primer cop la Diputació pot arribar a finançar el 100% de les inversions i no exigeix el cofinançament. A més, una altra novetat és que un 30% de la dotació del Fons de subvenció anirà destinat a despeses corrents.

El portaveu de CiU, Jaume Torramadé, ha afirmat que són mesures 'necessàries' però espera que no facin de 'sordina' al veritable problema: el mal finançament dels ajuntaments. La resta de grups també han estat d'acord amb el portaveu de l'oposició i han reclamat que la reforma del finançament local s'abordi d'una vegada.