CCOO demana a Girona que l'AP7 sigui gratuïta per evitar accidents a l'N-II

El sindicat alerta que en els darrers mesos augmenten els accidents laborals mortals

El secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, ha remarcat que l'N-II és una carretera "obsoleta" i que, alhora, assumeix molt trànsit. "No tenim temps per esperar que es millori l'N-II, hem d'aprofitar l'autopista per garantir la seguretat dels conductors, molts dels quals usen la carretera per anar a la feina", ha manifestat Compte, que ha indicat que l'autopista està "amortitzada des dels anys 70".

Compte ha fet aquesta petició coincidint amb el Dia Internacional de la salut i la seguretat al Treball. El líder del sindicat ha explicat que, malgrat que el global d'accidents laborals ha baixat, augmenten els que són mortals. El passat 2011 hi va haver 12 morts, un 50% més que l'any anterior.

Per això, Compte ha demanat a les empreses que inverteixin per garantir la seguretat al lloc de feina. Una petició que, segons ha dit, és especialment difícil d'aconseguir en temps de crisi. "Cada vegada més a causa de la crisi s'inverteix menys per garantir la seguretat", ha manifestat. A aquest component, Compte hi afegeix els "perjudicis" que ocasiona la nova reforma laboral. Segons ha afirmat, aquesta reforma genera "més precarietat" i fa "més perillós treballar".

El secretari general del sindicat també ha alertat que hi ha una "infravaloració" de les persones que pateixes malalties laborals ja que, segons ha dit, només hi ha 300 casos reconeguts a les comarques gironines. "Hi ha molta més gent que pateix malalties a causa de la feina que desenvolupa però no se li reconeixen", ha afirmat.

"Mesures urgents" per evitar més atur

Aquest divendres s'ha conegut les de l'EPA del primer trimestre. A Girona, s'han superat per primer cop els 100.000 aturats -a finals del primer trimestre ja eren 103.200 - i la taxa d'atur arriba fins al 26,35%, per sobre de la mitjana catalana i també l'espanyola.

Davant d'aquestes dades, Compte ha assegurat que no n'hi ha prou amb mesures "extraordinàries" sinó que calen accions "urgents". "Les dades marquen índexs més elevats que els viscuts als EUA els anys 30 durant la gran depressió", ha comparat Compte. Per això, considera que cal passar "de les polítiques d'austeritat a les de creixement" per garantir la recuperació de l'ocupació. "Calen sacrificis compartits i consensuats", ha demanat.