'Proupeatges' adverteix Abertis que retenir un vehicle és il·legal

La plataforma també assegura que els conductors es poden negar a donar el seu DNI al personal de l'autopista

La llei els empara. Així ho va explicar ahir la plataforma 'Proupeatges' la qual assegura que el Servei Català de Trànsit com els Mossos d'Esquadra no consideren una infracció el fet de negar-se a pagar un peatge, ja que aquesta és una acció no contemplada al Reglament General de Circulació com a tal.

Quan un conductor diu “No Vull Pagar” i es negui a pagar un peatge, el personal d’Abertis només pot anotar la matrícula del vehicle –cosa que no té cap efecte- i, tot seguit, obrir-li la barrera per deixar-lo marxar. 'Proupeatges' també explica que és indiferent si el senyal lluminós de la concessionària està en verd o vermell. Aquest, no és un semàfor, només indica si s'ha pagat el peatge o no i no està regulat pel Reglament de circulació. Amb tot, el conductor no pot ser multat si se'l passa en vermell.

El ciutadà té dret a no identificar-se davant del personal d'Abertis si li demanen el DNI. D'altra banda, si els empleats de l'autopista intenten retenir el conductor o bloquejar-li a la tanca més temps del necessari per anotar la matricula del vehicle, estan cometent un delicte penal de detenció il·legal i, per tant, ha de sol•licitar immediatament l'actuació dels Mossos d'Esquadra mitjançant el 112, i procedir a denunciar la detenció il·legal, segons explica la plataforma.

Finalment la Concessionària només podrà reclamar el pagament del deute/peatge via notificació si el conductor s'ha identificat amb el DNI, però mai per via penal, perquè no hi ha delicte. El més probable, expliquen de 'Proupeatges', és que mai reclamin res, perquè no poden identificar el conductor i perquè els surt més car reclamar que el preu del peatge.