El jurat declara culpable per unanimitat l'acusat d'asfixiar i esquarterar una prostituta a Blanes

El veredicte dóna credibilitat a les declaracions del veí que va sentir crits d'auxili

Després de nou hores de deliberació, el jurat popular ha emès el veredicte contra l'acusat d'asfixiar i esquarterar una prostituta a Blanes, i desfer-se del cos llançant-lo en un contenidor d'escombraries. El tribunal popular ha considerat provat –amb els nou vots dels seus membres- que la matinada del 8 de maig del 2007, José Martín Caballero va asfixiar la noia al seu apartament. Per arribar a aquesta convicció, el jurat ha donat plena credibilitat a les declaracions d'un dels veïns del bloc, que vivia al costat del domicili de Caballero. L'home va explicar que la matinada del crim va sentir crits d'auxili d'una dona amb accent sud-americà, remenament de mobles i el soroll d'una porta tancant-se sigil·losament.

A més, el veredicte també ressalta que les bosses d'escombraries amb què estava embolicat el cadàver estaven precintades amb una cinta on apareixia el logotip de l'empresa on treballava l'acusat. El jurat popular tampoc es creu que les esgarrapades que tenia l'acusat als braços els hi hagués fet un gat. Per últim, per provar el delicte d'homicidi, el veredicte recull que la marca de sang impresa per una mà a la paret 'conté ADN compatible amb el de la víctima i l'acusat'.

El tribunal ha desestimat que, a l'hora de cometre el crim, José Martín Caballero tingués les facultats mentals greument alterades pel consum de cocaïna. 'El consum de tres grams no és suficient per alterar les capacitats de l'acusat', recull el veredicte. El jurat ha desestimat aquest atenuant per set vots contra dos.

Pel que fa al delicte de profanació de cadàver, el tribunal popular ha declarat l'acusat no culpable per vuit vots a un. El jurat considera que, tot i que Caballero va partir el cos de la prostituta en dos i després el va llançar al contenidor, no ho va fer 'per manca de respecte', sinó amb la intenció de desfer-se del cadàver i eliminar proves, 'sense pensar en ella com una persona humana'.

Els Mossos d'Esquadra van trobar el cost de la víctima un mes després del crim totalment descompost a l'abocador de Lloret de Mar (Selva). Finalment, el criteri del jurat no ha estat favorable per unanimitat a què se suspengui l'execució de la condemna a José Martín Caballero, ni tampoc a què es demani l'indult.

15 anys de presó

Després de la lectura del veredicte, que declara culpable l'acusat d'un delicte d'homicidi, el ministeri fiscal ha sol·licitat que se li imposi una pena de dotze anys i cinc mesos de presó. Per la seva banda, l'acusació particular ha elevat aquesta petició fins als quinze anys, i l'advocat de la defensa ha sol·licitat la pena mínim per a aquest delicte (deu anys de presó).

En matèria de responsabilitat civil, el fiscal ha demanat que Caballero pagui una indemnització global de 360.000 euros als fills i les germanes de la víctima. L'acusació particular ha elevat aquesta quantitat fins als 690.000 euros. Pel que fa a la defensa, aquesta part ha demanat que no es faci pagar cap indemnització a l'acusat, perquè no s'ha acreditat que en el moment de morir la víctima mantingués contacte amb la seva família.

Després de la lectura del veredicte del jurat popular i les demandes de pena de les parts, el cas –que s'ha jutjat a la Secció Tercera de l'Audiència de Girona- ha quedat vist per a sentència.