CiU intentarà al Congrés salvar els canals de Santa Margarida i Empuriabrava de la Llei de Costes

El grup defensa també que ciutats consolidades i històriques com Cadaqués i Sitges també quedin fora de la norma

El ministre de Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, va anunciar la previsió de govern del PP de modificar la llei de Costes. Des de CiU, han aprofitat aquest context per impulsar una proposició de llei per modificar la normativai aportar solucions a problemàtiques concretes. A les comarques gironines, l'aplicació de la Llei de Costes comporta problemes a les marines interiors de Santa Margarida i Empuriabrava ja que els propietaris perden els amarradors -poden aspirar a una concessió de, com a màxim, 60 anys- i han de deixar un espai de pas per darrere les seves cases.

A més, l'aplicació estricta de la llei també genera conflicte a punts del litoral gironí com Blanes -on hi ha càmpings situats a tocar de la platja de s'Abanell- i també a Cadaqués. Per això, el grup parlamentari de CiU vol que, en casos puntuals, la llei no s'apliqui. Concretament, la proposta de CiU vol que els canals de Santa Margarida, a Roses, i Empuriabrava no pertanyin al domini públic i que, per tant, no se'ls apliqui la llei. El diputat Pere Macias ha defensat que, en aquests casos, la norma vigent atempta contra els drets dels propietaris.

"El problema de la Llei de Costes és que està fets des del desconeixement, des d'uns despatxos a 700 quilòmetres de la platja", ha criticat Macias, que defensa que CiU vol una norma "proteccionista" però que vol que sigui "flexible" en casos concrets com els del litoral gironí. "Hi ha qui diu que modificar la llei de Costes és per deixar construir a tot arreu i això és mentida", ha manifestat.

A banda de les ciutats navegables, la proposta de CiU també demana que no s'apliqui la llei a les àrees urbanes consolidades amb singularitat pròpia. Macias ha dit que aquest és el cas de Cadaqués o Sitges, conjunts històrics creats arran de mar i que tenen un pes paisatgístic i històric particular. En aquests casos, haurà de ser el Govern de la Generalitat qui proposi quins nuclis es poden considerar com a àrees consolidades i l'Estat ho haurà d'aprovar.

La proposta de CiU també inclou que en tots els casos es respectarà les construccions existents sempre que tinguin llicència municipal, s'hagin fet respectant la normativa urbanística vigent en el moment que van ser construïdes i que estiguin reconegudes en el planejament urbanístic.

CiU ja va proposar aquesta modificació de la llei la legislatura passada però el PSOE no la va fer prosperar. Sí va votar a favor el PP i, per això, el grup parlamentari confia que, ara que governa, recolzarà la proposta de modificació.

Pressió dels propietaris estrangers

El diputat i alcalde de Roses, Carles Pàramo, ha explicat que la pressió que els propietaris estrangers de Roses i Empuriabrava estan fent ha estat bàsica. Prova d'això és, segons Pàramo, que l'Estat va decidir durant la legislatura passada no aplicar la llei a la zona de la Gola de l'Estany, on quedaven afectats apartaments i hotels.

"L'expropiació d'amarradors que provoca la Llei de Costes atempta contra el dret a la propietat privada", ha manifestat Pàramo que assegura que han estat les autoritats europees les que han obligat a l'Estat a fer marxa enrere en alguns aspectes.

La proposta de CiU preveu també que aquells propietaris d'amarraments que han perdut la titularitat i han sol·licitat ja la concessió no es vegin perjudicats i, si la modificació prospera, puguin recuperar els seus béns.